Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, prezent la deschiderea Zilelor Roșiei Montane, ce au avut loc sâmbătă și duminică la Muzeul Țăranului Român, a făcut un anunț potrivit căruia, pe 16 februarie va avea loc o întâlnire a membrilor guvernului pentru crearea unui plan de dezvoltare în Roșia Montană. Săptămâna aceasta, societatea civilă este invitată să își desemneze reprezentanți la discuții.

Alături de ministrul Mediului, ministrul Culturii a semnat vineri, 5 februarie 2016, înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial, explicând că această decizie a fost luată „în urma unor studii foarte serioase făcute de instituțiile statului”, dar și „în urma unei lungi perioade de așteptare și amânare”.

„Aș vrea să anunț, în același timp, o inițiativă a Guvernului României de dezvoltare durabilă la Roșia Montană. (…) În 16 februarie va avea loc o primă întâlnire între reprezentanți ai ministerelor Mediului, Apelor și Pădurilor, Culturii, Economiei, Fondurilor Europene și Agriculturii în care o să încercăm să punem cap la cap toate ideile pentru o dezvoltare durabilă în zonă, care să respecte patrimoniul cultural și patrimoniul natural, într-o schemă integrată de dezvoltare care să se sprijine pe fonduri europene și naționale”, a detaliat ministrul Culturii.

Prezentă și ea la eveniment, Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat că Roșia Montană este ceea ce se poate numi „peisaj cultural”.

„Dacă cineva se va opune ideilor bune în ceea ce privește Roșia Montană și nu le veți duce la îndeplinire, vă rog să veniți în stradă cu noi”, a transmis președintele Alburnus Maior, Eugen David, subliniind faptul că înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă vine „după 17 ani de luptă”. Evenimentul a avut loc la Muzeul Țăranului Român (MȚR) și a fost găzduit de directorul instituției, Virgil Nițulescu. Au fost prezenți și elevi de la Colegiul „Avram Iancu” din Câmpeni, din apropierea localității Roșia Montană, dar și susținători ai protestelor de stradă din 2013 față de începerea exploatării miniere.

Zilele Roșiei Montane au marcat 1885 de ani de la prima atestare documentară a localității.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.