Joi, 10 noiembrie 2022, a avut loc deschiderea oficială a punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus – Crasna/ Krasnoilsk (Ucraina). La eveniment au luat parte premierul României, Nicolae Ciucă, și omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, precum și autorități locale din județul Suceava.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că este o bucurie să îl revadă pe omologul său din Ucraina, prima întâlnire dintre cei doi având loc la Kiev, pe 26 aprilie. Totodată, Ciucă a subliniat că se bucură că deschiderea acestui punct de trecere a frontierei este făcută și în prezența părții ucrainene.
„Este un eveniment plin de semnificații care atestă relațiile și solidaritatea dintre țările noastre. Într-adevăr, este primul punct de frontieră care se redeschide după mulți ani între țările noastre și nu este doar un punct de trecere a frontierei între Ucraina și România ci și între Ucraina și Uniunea Europeană.
În aceste momente deosebite și tragice prin care trece Ucraina, o dată cu declanșarea agresiunii Federației Ruse, avem nevoie ca împreună să dăm dovadă de solidaritate și unitate.
Deschiderea unui nou punct de frontieră înseamnă practic facilități pentru un tranzit mai lejer al cetățenilor și bunurilor. Mobilitatea în acest moment capătă o importanță vitală pentru că în condițiile în care după 24 februarie, agresiunea ilegală premeditată și neprovocată a Federației Ruse în Ucraina produce efecte și consecințe dezastruoase pentru cetățenii ucraineni și pentru guvernul ucrainean și putem să vedem care sunt implicațiile atât asupra statelor vecine, cât și asupra întregului continent. Ca atare, Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, dar și de sprijinul pe care comunitatea internațională care împărtășește aceleași valori, libertate, demnitate, reguli și dreptul suveran al fiecărui stat de a-și decide viitorul, poate să îl acorde.
România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale agresiunii ruse și, pentru asta mulțumesc cetățenilor români care au dat dovadă de empatie și solidaritate deplină, fa și mulțumesc instituțiilor care au înțeles care le este responsabilitate și au făcut demersuri ca să facă posibil să participăm la evenimente ca cel de astăzi.
Țara noastră a avut un rol esențial în ceea ce înseamnă asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina și că poate spune că România a jucat un rol important în asigurarea fluxurilor alimentare la nivel european și global afectate de agresiunea Federației Ruse.
Prin infrastructura din România au fost exportate peste 6,5 milioane de tone de grâne din Ucraina, a spus Ciucă arătând că există în continuare planuri viitoare pentru a putea să realiza mai multe treceri de frontieră și există planuri ale UE care integrează și că acestea se vor alinia pentru a se asigura o dezvoltare coerentă a acestor facilități.
Vom continua să ne coordonăm activitatea cu speranțe să reușim ca nu peste mult timp să deschiem alte puncte de trecere a frontierei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
De altfel, premierul României, Nicolae Ciucă, i-a transmis, premierului Ucrainei, Denys Shmyhal, să-și respecte angajamentul de a asigura respectarea drepturilor minorității române din Ucraina.
„Mi se pare onest să discutăm de drepturile minorităților române în Ucraina și ucrainene în România. Pe teritoriul României și-au găsit refugiul 2,7 milioane de ucraineni, iar o parte dintre ei au ales să rămână în țara noastră. Guvernul României și cetățenii români au făcut tot ce le-a stat în putință să-i ajute pe ucrainenii care s-au refugiat în România și că vor continua, împreună cu UE, să facă tot ce se poate. Guvernele au responsabilitatea să se asigure că există acel climat pentru exercitarea drepturilor care le revin cetățenilor în România și Ucraina. Am convingerea că această chestiune va rămâne în atenția autorităților ucrainene și așa cum ne-am angajat la Kiev vom face totul ca cetățenii români și ucraineni să se bucure de drepturile care li se cuvin de o parte și alta a graniței”, a conchis Nicolae Ciucă.
Lasa un raspuns