În discursul său Joachim Gauck a abordat fenomene diverse, precum scindarea din interiorul Uniunii Europene, pe teme de maximă importanță, referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE, rolul dialogului în Uniune, dar și egalitatea între țările membre. Acesta a declarat că România este una dintre țările care și-a păstrat „entuziasmul” de la data aderării cu privire la Uniune și este, de asemenea, o națiune în care nu există formațiuni politice anti-UE.
Joachim Gauck a apreciat și evoluția României în interiorul UE.
„Știu că și Uniunii Europene îi revine o contribuție importantă la dezvoltarea țării dumneavoastră și aceasta sprijină procesul de reforme, de exemplu, în justiție. La începutul anului, Comisia Europeană a constatat, în cazul României, realizări, dar a evidențiat și necesitatea luării unor măsuri și în viitor. Toți cei care se implică în țara dumneavoastră pentru statul de drept și independența justiției apreciază sprijinul venit din Europa”, a mai spus președintele german.
Potrivit lui Joachim Gauck, în prezent, Uniunea Europeană se confruntă cu o criză de încredere. Antidotul unui „asalt de stări afective negative” ar trebui să fie rațiunea și dialogul, nu izolarea reciprocă, a apreciat politicianul.
La final, președintele german a descris o Uniune Europeană a dialogului, chiar și când părerile sunt diferite.
„Trebuie să învățăm să reînnodăm tradiția disputelor argumentative (…) care a stat la baza culturii europene. (…) În Europa secolului XXI nu ar trebui să fim mai puțin diverși, mai puțin capabili de dispute și conflicte, (…) astfel încât fiecare parte din această frumoasă mare Europă să nu trăiască doar în propriul său mic univers în care are dreptate de dimineața până seara”, a arătat, în discursul său, președintele german.
Lasa un raspuns