După un an 2014 care s-a încheiat dezastruos și a adus partidul în degringoladă, anul 2015 trebuie să fie unul care să restabilizeze PSD și să reinstaureze ordinea în cadrul partidului.

PSD-ul sfârșitului de an este un partid erodat de guvernarea României, de bătăliile interne și de criticile venite din partea cetățenilor și a opoziției.

Începutul anului 2015 va reprezenta un prim pas către normalizarea relațiilor din PSD și restabilizarea partidului în vederea alegerilor din 2016. Pentru anul viitor, PSD trebuie să lase deoparte disputele interne și să se concentreze mai mult pe ce va urma. 2015 este doar o etapă intermediară pentru alegerile din 2016.

Congresul anunțat pentru începutul anului trebuie să fie momentul în care partidul își dă „restart”. Proiectul politic care va fi ales va trebui să fie unul care să urmărească reformarea la sânge a PSD, deoarece alegerile din noiembrie au arătat că imaginea partidului este una care aduce numai înfrângeri. Degeaba este cel mai mare partid din România dacă la capitolul imagine stă dezastruos.

Probabil că cea mai importantă parte a anului 2015 pentru PSD va fi reprezentată de primele șase luni. La jumătatea anului partidul va ști dacă poate asigura guvernara până în 2016, dacă are puterea necesară pentru a câștiga alegerile din 2016 și, cel mai important lucru, dacă reușește să fie un partid unit în jurul unui singur proiect.

Astfel, cel mai probabil în PSD va apărea în prima lună a lui 2015 cel care va concura proiectul propus de actuala conducere a partidului. Ultimele săptămâni ale lui 2014 au arătat că se conturează un proiect în jurul europarlamentarului PSD, Cătălin Ivan, care ar fi exponentul nemulțumiților din PSD, dar și al grupării Geoană – Vanghelie. Ivan se poate bucura, în eventualitatea unei candidaturi la președinția partidului, de susținerea lui Ion Iliescu și a celor care îi sunt încă fideli.

De cealaltă parte, în tabăra actualei conduceri a PSD, am putea asista la două variante. Prima ar fi aceea că Victor Ponta își va asuma un nou proiect și va încerca reformarea PSD pe principiile deja expuse în decembrie și care au în centru o destructurare a baronilor locali și o epurare a celor cu probleme cu legea. A doua variantă ar fi ca Ponta să preia tactica Năstase din 2010 și să se retragă în favoarea unui candidat surpriză. Acesta ar fi, probabil, Nicolae Bănicioiu, cel care a demonstrat că este capabil să conducă un minister important, cel al Sănătății, și a făcut din Tineretul Social Democrat o organizație extrem de puternică. De asemenea, Bănicioiu este o figură nouă, una care scapă de orice alăturare de imaginea baronilor sau a penalilor din PSD.

Însă, mai există o posibilitate, care poate deveni realitate cu puțin timp înainte de Congres. Dacă Bănicioiu ar fi candidatul surpriză al lui Ponta, cel ar grupării Ivan – Iliescu ar putea să fie un nume greu al PSD. În mai multe cercuri din spațiul public s-a vehiculat numele comisarului european Corina Crețu. Aceasta are imaginea publică necesară, experiență politică la cel mai înalt nivel și poate veni cu un proiect modern, european de reformare a partidului. Crețu, chiar dacă a infirmat această variantă, ar putea să ia în calcul o asemenea variantă. Ea este o colaboratoare veche a lui Ion Iliescu, iar cei din jurul fostului președinte ar putea să meargă pe mâna ei. Pentru a da un semnal clar de schimbare, PSD ar putea apela la o variantă feminină pentru conducere.

Consecințele Congresului ar putea face din PSD un partid mai puternic sau mai slab, iar în funcție de direcția în care va decide să meargă partidul, atunci vom putea ști dacă va menține și guvernarea.

În cazul unei victorii a taberei opuse lui Victor Ponta, ar putea exista o înțelegere între grupările din partid pentru ca acesta să își păstreze mandatul de prim-ministru până la final, pentru a da în același timp un semn de unitate, solidaritate și cooperare. Problema PSD ar veni de la aliați și cum ar reacționa aceștia la pierdere puterii de către Victor Ponta în PSD. O asemenea variantă ar putea produce tensiuni în coaliție și neînțelegeri. Însă, va depinde de noul lider cum va ști să gestioneze mai bine lucrurile.

Pe de altă parte, dacă rămâne Victor Ponta sau gruparea din jurul său, proiectul pe care vor trebui să îl propună trebuie să fie unul „revoluționar” pentru PSD. În mare măsură, acesta îi va afecta pe liderii PSD din teritoriu, dar și pe cei cu probleme în justiție, ceea ce ar însemna ca Ponta să își pună tot partidul în cap. Însă, dacă va rămâne același grup la conducerea PSD, guvernarea ar putea să meargă pe mai departe fără probleme, deoarece toate înțelegerile cu aliații au fost făcute de către Victor Ponta și Liviu Dragnea.

Pe drumul spre reformarea PSD este posibil să fie sacrificate personaje cheie din PSD. Cel care pare a fi primul pe listă este Liviu Dragnea, care a ajuns ținta tuturor nemulțumirilor din partid, dar și principala țintă a atacurilor din exterior. De asemenea, dosarul pe care îl are pe rol i-ar putea crea probleme serioase. Totodată, în cazul în care se va continua în același stil de epurare a PSD, s-ar putea ca nume grele din structurile județene să nu mai figureze în noul PSD.

În același timp, este posibil să asistăm la o izolare totală a lui Ion Iliescu în partid și o delimitare de fostul președinte.

Anul 2015 se anunță unul mai greu ca 2014. Este un an care va cunoaște mișcări cruciale pe scena politică, iar PSD va fi în centrul atenției. 2015 va fi un an de cotitură pentru social-democrați și posibilitatea de a se desprinde de trecut. 

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.