Primarul comunei Panaci, Vasile Cozan, consideră că elevii nu trebuie să fie considerați niște simple numere, atunci când vine vorba despre alocările bugetare privind funcționarea unităților școlare, întrucât orice sat din România poate da viitorul premier sau viitorul președinte al țării.
„Un copil nu poate fi considerat un număr, chiar dacă acum în învățământ finanțarea se face per elev, ci ar trebui luat în funcție de nevoi. Nu poți să dai la o școală care are aproximativ 40 de copii în clasă o sumă care depășește, de obicei, nevoile și, la o școală izolată, cum sunt cele din zona de munte, cu zece sau 12 copii în clasă, să-i dai bani care nici să nu acopere cheltuielile pentru lemne. Toți elevii ar trebui să aibă aceeași șansă”, a declarat primarul comunei Panaci, Vasile Cozan.
Edilul a precizat că nu este o soluție să dezrădăcinezi copiii, trimițându-i la școală la oraș, ci să le oferi șansa să poată studia acasă.
„Prin proiectele pe care le-am făcut, am reușit, fie pe fonduri naționale, fie europene, să modernizăm toate unitățile de învățământ din comună”, a subliniat edilul Vasile Cozan.
Pe de altă parte, acesta a explicat că un singur cadru didactic nu poate să predea la cinci clase simultan, întrucât asta scade calitatea învățământului, iar copiilor li se reduc șansele de reușită. În această situație ar trebui să se țină cont de nevoile fiecărui copil în parte, iar șansele ar trebui să fie egale și pentru cei de la oraș și pentru cei de la sat.
„Trebuie să ne gândim la nevoile copiilor pentru că dintr-o clasă de cinci elevi, unul dintre ei ar putea fi viitorul președinte al țării. Astfel, calitatea învățământului trebuie să fie superioară. Dacă la gimnaziu pui două clase să meargă pe sistemul simultan este o crimă”, a explicat Vasile Cozan.
Lasa un raspuns