Comuna Dorna Candrenilor, reprezentativă pentru Bucovina, care se deosebește de alte aşezări prin arhitectura clădirilor social-culturale, cât şi a locuinţelor oamenilor, într-un pitoresc stil local, a fost numită stațiune turistică de interes local, printr-o hotărâre adoptată de Guvernul României.
Primarul comunei, Dănuț Candrea, este de părere că meritul obținerii statutului de stațiune turistică de interes local aparține atât membrilor administrației locale, dar și celor care au muncit pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.
„Am făcut documentația pentru a obține ceea ce am avut în 1898, pentru că trebuie spus că între anii 1898 și 1937 Dorna Candrenilor a fost stațiune balneară. Comuna este cunoscută pentru renumitele sale izvoare minerale, iar cei care ne vizitează admiră arhitectura specific bucovineană, cu case mari construite din lemn, cu frumoase decoraţii exterioare, dar admiră și frumosul port tradițional al localnicilor. Iubitorii de drumeții ne aleg pentru că aici au la dispoziție mai multe trasee turistice care le oferă peisaje de vis. Dispunem și de numeroase locuri de cazare, unde turiștii sunt întâmpinați cu ospitalitate și pot gusta din cele mai bune preparate tradiționale. De asemenea, în localitate avem și un aerodrom, de unde se poate decola și ateriza în orice anotimp”, a declarat primarul Dănuț Candrea.
Cu fonduri europene, guvernamentale, dar și cu fonduri proprii, edilul din Dorna Candrenilor are planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea comunei.
„Ne dorim să construim un Aqua Park, cu bazine de înot, cu locuri de plajă, care sa atragă cât mai mulți turiști. De asemenea, ne vom ocupa și de drumurile din comună care trebuie asfaltate, dar și de căminele culturale, care reprezintă în zona rurală mai mult decât un lăcaș de cultură, fiind un spații complexe destinate tuturor locuitorilor, care găzduiesc diferitele evenimente majore care apar în viața acestora”, a mai declarat primarul comunei Dorna Candrenilor, Dănuț Candrea.
Trebuie spus că în agenda ședinței Guvernului României din 15 martie 2018 s-a aflat proiectul de hotărâre pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi, ca staţiuni turistice de interes naţional sau local şi pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr.852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.
Printre aceste localități s-a numărat și Dorna Candrenilor, alături de Poiana Stampei, Cacica și Solca, care au fost numite stațiuni turistice de interes local.
Conform notei de fundamentare, pe termen mediu și lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv în sensul că localitățile atestate vor avea șanse mai mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică. Impactul pozitiv este determinat de creșterea circulației turistice și totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism.
Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanțări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localitățile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creștere a numărului turiștilor de pe piața internă și externă.
Lasa un raspuns