Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a informat că încasările la unitatea administrativ teritorială suceveană au scăzut cu 48% față de aceeași perioadă a anului trecut. Edilul a subliniat că această scădere este cauzată de pandemia de coronavirus care a dat peste cap întreg mapamondul. De altfel, Ion Lungu a explicat că o altă cauză a scăderii încasării taxelor și impozitelor locale este reprezentată de faptul că s-a prelungit și termenul de acordare a reducerii de 10% pentru populație și societățile comerciale din municipiul Suceava.
„În fiecare an, la data de 31 martie, Primăria Suceava trecea printr-un zero, adică nu mai avea nicio datorie. Acest lucru s-a întâmplat an de an, de când sunt eu primar, mai puțin acum. Acest lucru se datora hotărârilor de Consiliu Local prin care, atât persoanele fizice, cât și cele juridice, beneficiază de bonificațiile de zece la sută. În acest an termenul s-a prorogat până la 30 iunie și așteptăm cu sufletul la gură să vedem ce încasăm până la finalul lunii”, a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
De altfel, edilul a precizat că de la mall-urile, societățile comerciale și de la spațiile de profil din oraș, Primăria Suceava încasează anual 1,5 milioane de euro, însă în acest an, toate cele enumerate au solicitat, în baza unei Ordonanțe de Urgență, reduceri de până la 50% la plata taxelor și impozitelor locale, acest lucru cauzând pagube în bugetul local.
Potrivit edilului Sucevei, municipiul reședință de județ are cele mai multe spații comerciale pe cap de locuitor din țară, însă acest lucru nu este de acum, ci de departe din trecut datorită poziției geografice a orașului, acest lucru făcând din Suceava un oraș comercial.
„În acest moment, încasările sunt mai mici cu 48%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult decât atât, o componentă importantă la capitolul taxe și impozite locale o reprezintă mall-urile, de la care încasăm anual 1,5 milioane de euro taxe și impozite locale. Acum, aceștia s-au adresat la Primărie, în baza unei Ordonanțe de Urgență, pentru o scutire la plata acestora de până la 50%, ori Primăria municipiului Suceava nu are această posibilitate, întrucât și noi suntem într-o lipsă de bani”, a declarat Ion Lungu.
În ceea ce privește cheltuielile pentru gestionarea crizei de coronavirus, primarul municipiului Suceava a subliniat că a alocat 1 milion de euro, bani pe care i-a retras de la realizarea roții panoramice. Astfel, din această sumă, Primăria a alocat bani pentru dezinfecțiile făcute în oraș, pentru dotarea blocurilor cu aparate cu dezinfectanți, pentru materialele și echipamentele de protecție, pentru cazarea și masa persoanelor carantinate, pentru cazarea cadrelor medicale, precum și pentru mâncarea persoanelor din autoizolare.
„Cu toate acestea, am renunțat doar la o singură investiție și anume la Roata Panoramică și am dat milionul de euro aferent acesteia pentru achizița de echipamente medicale, pentru achiziționarea materialelor de protecție, pentru dezinfecțiile făcute în oraș, precum și pentru plata cazării cadrelor medicale și a persoanelor care au fost carantinate”, a precizat edilul Sucevei.
Acesta a mai declarat că, în ciuda tuturor problemelor cauzate de noul coronavirus, în municipiul Suceava se lucrează intens la 15 obiective de investiții de care sucevenii se vor bucura într-un viitor apropiat.
„La 30 iunie vom avea o analiză pe problema execuției financiare și, în funcție de asta, vom vedea cu ce proiecte mergem mai departe.
Cu toate acestea, noi avem 15 investiții la care se lucrează efectiv, dintre care zece proiecte pe fonduri europene, însă importante sunt și celelalte proiecte”, a conchis primarul Ion Lungu.
Trebuie precizat că la începutul lunii iunie, edilul Ion Lungu a fost la București unde a purtat mai multe discuții privind problemele Sucevei cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, cu ministrul Florin Câțu, precum și cu mai mulți reprezentanți ai Camerei Deputaților, inclusiv cu președintele acestui for, Marcel Ciolacu.
Lasa un raspuns