Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, în conferința săptămânală de presă de miercuri, 6 mai, că face toate demersurile necesare pentru ca municipiul Suceava să iasă din carantină ca să poată beneficia de măsurile de relaxare anunțate pentru perioada de după 14 mai.
Edilul a subliniat că, împreună cu autoritățile județene caută soluții pentru a merge în fața Guvernului cu argumente solide privind necesitatea relaxării măsurilor și la Suceava.
„Problema cea mai importantă pe care o avem la Primărie și în orașul nostru este legată de coronavirus. Pentru cetățenii din orașul nostru a stârnit o nemulțumire pentru că măsurile de relaxare nu se aplică și localităților aflate în carantină. Acest lucru m-a nemulțumit și pe mine și, prin urmare am făcut ceea ce trebuia să fac: am comunicat, luni dpuă-amiază, primului ministru, Ludovic Orban, și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, faptul că sucevenii sunt nemulțumiți că aceste măsuri de relaxare nu se aplică și la Suceava și am adus argumente”, a subliniat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Edilul a adăugat că, din punctul său de vededere, riscul epidemiologic în orașul nostru este mai mic decât acum cinci săptămâni când s-a instituit măsura de carantină.
„La Spitalul Județean Suceava focarul a fost stabilizat. Ultimele cazuri care au venit la unitatea spitalicească sunt cele de la centrele de recuperare și reabilitare și de la căminele de bătrâni de la Sasca Mică, de la Costâna și de la Bogdănești, unități care nu se află pe raza municipiului Suceava.
La fel de important este faptul că în municipiul Suceava suntem pe un plafon de staționare, la fel ca întreaga țară. Chiar dacă numărul de cazuri crește, nu mai este la fel ca în urmă cu o lună. Tocmai de aceea, am cerut directorului DSP, dr. Manuela Trifan, să realizeze o situație a persoanelor infectate și a celor vindecate, pe localități și vreau să îi mulțumesc pe această cale”, a adăugat Ion Lungu.
Acesta a adăugat că în cursul zilei de luni, 6 mai, a avut o discuție în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde directorul DSP Suceava a adus această situație a numărului de persoane infectate și vindecate.
Primarul a explicat că un indicator foarte important pe care autoritățile îl urmăresc este numărul de persoane infectate raportat la 1000 de locuitori.
„Dacă discutăm concret, în cursul zilei de luni, 5 mai, erau 783 de cazuri pozitive, din care s-au vindecat 388 de persoane, iar cazurile active sunt 402 persoane. Acești indicatori se raportează la 1000 de locuitori ai orașului. Dacă ne raportăm la numărul de persoane, conform recensământului din 2011, care nu este concludent, 90 191, astăzi avem în orașul nostru 4,36 persoane infectate la 1000 de locuitori. Corect este să dăm numărul de locuitori de la Direcția de Statistică, care este de 128 007, ceea ce înseamnă că numărul cetățenilor infectați, rportat la 1 000 de locuitori, este de 3,14. Acest indicator a scăzut semnificativ, dacă îl comparăm cu acum o lună. Eu sper ca în perioada următoare acest indicator să scadă”, a explicat edilul Sucevei.
Ion Lungu a adăugat că a prezentat autorităților naționale argumente solide pentru ca municipiul reședință de județ să iasă din carantină. De asemenea, primarul le-a mulțumit sucevenilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru răbdarea de a sta în case și pentru faptul că au respectat măsurile impuse prin ordonanțele militare.
„Vreau să le mulțumesc sucevenilor care au respectat măsurile de carantină în aceste cinci săptămâni. Nu au fost incidente majore, nici în perioada Sărbătorilor Pascale și nici în perioada minivacanței de 1 Mai. Cu argumente solide, am solicitat și voi solicita în continuare Guvernului să reanalizeze situația de la Suceava. Sunt convins că, împreună cu autoritățile județene, vom avea și noi parte de măsuri de relaxare privind deplasarea persoanelor fizice, care este foarte importantă, dar și pentru realizarea de activități economice”, a evidențiat Ion Lungu.
Edilul a adăugat că această criză sanitară generează una economică care afectează municipalitatea și sucevenii, acesta fiind încă un argument solid pentru ca Guvernul să reanalizeze situația de la Suceava și să ridice măsura carantinei pentru ca oamenii să poată desfășura, din nou, activități economice.
„Astăzi, orașul nostru este în suferință, din punct de vedere economic, multe afaceri au fost suspendate, oamenii se plâng că nu au forță de muncă, pentru că aceste măsuri de carantină au dus la scăderea numărului de muncitori care lucrează la diverse firme. Noi trebuie să facem tot posibilul ca să relaxăm aceste deplasări în intresul activităților economice”, a conchis primarul Ion Lungu.
Lasa un raspuns