Anul școlar ar putea întâmpina blocaje după sărbătorile de iarnă, dacă Guvernul Nicolae Ciucă nu va majora semnificativ salariile cadrelor didactice. Anunțul a fost făcut de către Simion Hăncescu, președinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), marți, pentru B1 TV.
Peste 160.000 de angajați din educație au semnat deja o petiție prin intermediul căreia cer executivului majorarea salariilor. Măsura trebuie să fie curpinsă în mod obligatoriu în bugetul pentru anul 2021, care va fi depus în Parlament în această lună, potrivit reprezentanților alianței PSD + PNL.
Simion Hăncescu a explicat care sunt doleanțele cadrelor didactice.
„Petiția pe care au semnat-o peste 160.000 de angajați din învățământ, cei mai mulți dintre ei cadre didactice, două lucruri conține: majorarea salariilor cel târziu de la 1 ianuarie 2022 – atingerea nivelului maxim prevăzut de legea 153/2017 – dacă ne amintim, a fost și legiferat acest lucru, ca salariile să crească în învățământ încă de la 1 septembrie 2020, atunci erau cuprinși bani în buget pentru acest lucru, numai că ministrul de Finanțe de la acea vreme, Florin Cîțu, a refuzat această mărire, lucru care s-a întâmplat și în 2021 (…) Vorbim despre o majorare de 16% față de 2017, adică un profesor debutant ar trebui să ajungă la un salariu de 2.700 de lei.
A doua problemă este că poziționarea în grila de salarizare este incorectă. Este o cerință de bun simț să se întâmple un lucru în legea salarizării, adică salariul unui profesor debutant să fie o pătrime din indemnizația președintelui, așa cum se întâmplă în țările normale. Ministrul Educației a recunoscut că este nevoie de o resursă umană motivată, ceea ce înseamnă o creștere a salariilor mult mai serioasă. Dacă un profesor debutant nu este întreținut de familie, este muritor de foame”, a declarat Hăncescu, pentru B1 TV.
Sindicalistul din educație a precizat că așteaptă un răspuns cât mai rapid de la premierul Ciucă, pentru stabilirea unei întâlniri.
„Ministerul Educației susține această majorare. Noi, prin adresa depusă la Guvern a cerut o întâlnire cu premierul, dar nu am primit niciun răspuns. Am cerut întâlniri cu ministrul de Finanțe, vrem ca până la finalul anului legea bugetului să fie elaborată”, a mai declarat sindicalistul.
Dacă veniturile profesorilor nu vor fi majorate, se pregătesc proteste de mare amploare și chiar o grevă generală, care ar bloca sistemul educațional.
„Semnalele pe care le primim din partea membrilor sunt acelea că oamenii sunt hotărâți să protesteze. Ne amintim că noi am avut un protest programat în urmă cu două-trei săptămâni, atunci când s-a încercat să se impună testarea în unitățile de învățămant, pe care oamenii au respins-o categoric. S-a văzut că s-a găsit o altă soluție. Am suspendat acele proteste care ar fi trebuit să aibă loc în toată țara și în București.
În situația în care Guvernul va trata cu indiferență doleanțele noastre, singura variantă pe care o avem este protestul, acțiuni de stradă, sunt multe voci din sistem care spun că se dorește și o grevă generală”, a transmis Hăncescu, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns