Acest proiect prevede că toate controalele şi analizele făcute pentru a se depista riscul de boală ar urma să fie plătite din bugetul de stat, urmând ca persoanele care refuză, să îşi plătească singuri tratamentul, dacă se vor îmbolnăvi.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, fiecare român va trebui să treacă pe la medicul de familie şi să facă analize, pentru a descoperi care sunt bolile la care este expus.
„Serviciile de prevenţie, de informare şi serviciile medicale de prevenţie sunt gratuite şi se suportă integral din bugetul de stat pentru toţi cetăţenii şi n-am pus din asigurări, pentru că numai unii sunt asiguraţi, alţii sunt neasiguraţi”, explică Eugen Nicolaescu, deputat PNL, iniţiator al legii.
„Am vrea un sistem de bonificaţie pentru medicii de familie şi, de asemenea, un sistem de bonificaţie pentru cetăţenii care se prezintă regulat la medic, au o stare de sănătate bună, demonstrează că respectă recomandările medicului”, menționează Lucia Varga, deputat PNL, un alt iniţiator al legii.
În cazul în care persoana refuză participarea la acţiunile de prevenţie, conform prevederilor acestui proiect, aceasta poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale. Refuzul persoanei se exprimă în scris şi motivat.
„Trebuie mai întâi de toate să creăm un cadru legal complet, un cadru de furnizare a serviciilor medicale preventive, atunci dacă pacientul nu respectă, atunci într-adevărat poate să fie şi sancţionat. În această etapă, când sistemul de sănătate nu răspunde cerinţelor, cred că este inoportun să venim cu încă o barieră”, este de părere Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor.
Iniţiatorii speră ca legea să fie adoptată anul acesta şi pusă în practică din 2017.
Lasa un raspuns