Protestul este inițiat de Asociația Forestieră Bucovina, având susținerea Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Asociației Producătorilor de Mobilă din România, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni – Nostra Silva, Asociației Forestierilor Valea Someșului, Comunității Forestierilor- Fordaq, Asociației Forestierilor și Producătorilor de Mobila “Mureșul”, Asociației Forestiere Valea Bistriței, a industriei și sectorului producătorilor de mobilă.
Cu toții acuză faptul că „în ultimele luni relația dintre RNP Romsilva și agenții economici din exploatări forestiere, industria de prelucrare a lemnului și industria mobile, a devenit foarte tensionată ca urmare a modului dictatorial prin care RNP Romsilva impune în mod unilateral agenților economici condiții greu de suportat.
RNP Romsilva nu respectă un act normativ în vigoare, respectiv HG nr.924/11.11.2015, prin care a fost aprobat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din proprietatea publică a statului.
Contractul cadru de furnizare masă lemnoasă conține clauze abuzive, unilateral stabilite, fără consultarea partenerilor comerciali. Propunerile formulate de aceștia către RNP Romsilva privind unele modificări nu au fost luate în considerare.
În mod eronat, Decizia nr. 691/12.11.2015 privind stabilirea nivelului de piață a prețurilor de referință a fost fundamentată de RNP Romsilva pe nivelul prețurilor de adjudecare de la licitațiile desfășurate în perioada anterioară, neținând seama de recomandările autorităților competente ale statului. În plus, începând cu acest an coaja lemnului de lucru a fost cuprinsă în volumul de masă lemnoasă licitat și plătită la aceeași valoare cu lemnul de lucru, deși prețul de referință al acesteia este de sute de ori mai mic.” declară cei de la ASFOR.
Din câte se pare, povara financiară pe care agenții economici și dezvoltatorii din domeniul prelucrărilor lemnoase trebuie să o poarte, este mult prea grea. Chiar dacă ei obțin sume mari din prelucrarea sau vânzarea masei lemnoase, noile impuneri taie drastic veniturile, impunând prețuri prea mari pentru achiziționarea masei lemnoase și prea mici pentru vânzarea produselor finite.
„Ca urmare a solicitărilor primite din partea miilor de agenți economici nemulțumiți de situația creată de RNP Romsilva și care își văd puse în pericol societățile comerciale pe care le reprezintă și zecile de mii de locuri de muncă pe care acestea le asigură, cu precădere în mediul rural, în data de 26.01.2016, începând cu ora 11:00 se desfășoară în Piața Victoriei din București un miting de protest prin care dorim să atragem atenția Guvernului României pentru a interveni în deblocarea unei situații fără precedent și deosebit de gravă ce afectează atât agenții economici din exploatări forestiere, industrializarea lemnului, industria mobilei, industria construcțiilor, dar și pădurea însăși”, spun cei de la ASFOR.
Vom urmări această situație cu mare atenție, pentru că nici cei de la Romsilva, dar nici dezvoltatorii din domeniu, nu trebuie să uite că miza este pădurea. Pădurile României sunt din ce în ce mai atacate și cine știe cât vor mai putea rezista sub incidența neregulilor silvice.
Credeți că de a obține un împrumut? Esti serios în nevoie de un împrumut de urgență pentru a începe propria afacere? Ești în datorii? Aceasta este sansa ta de a realiza dorința ta, vom da credite personale, credite de afaceri și credite corporate, și tot felul de împrumut cu interes la 3% pentru mai multe informații contactați-ne prin e-mail: kate_solution@hotmail.com