Partidul Social Democrat lasă impresia că n-are nici un viitor, deși deține cel mai mare număr de membri.

Ion Iliescu este văzut drept părintele acestui partid, dar la un moment dat s-a produs o ruptură între prezent și viitor. Social-democrații au încetat să mai crească tineri politicieni capabili să atragă voturi. Putem spune că Adrian Năstase este ultimul lider al PSD, care a reușit să conducă cu fermitate și să împace toți baronii din teritoriu.

De la Năstase la Geoană
Anul 2004, marchează începutul decăderii pentru PSD, după ce Năstase a pierdut alegerile prezidențiale. O decădere continuă, care a avut doar momente de pauză sub mandatul lui Victor Ponta. PSD a fost văzut întotdeauna ca un partid care n-a iertat înfrângerea și nici n-a oferit a doua șansă.

Războiul cu Traian Băsescu, și implicit cu Partidul Democrat condus de fostul șef al statului, a avut efecte și în bucătăria internă a PSD, nu doar în privința viitorului țării. Congresul din 2005 l-a instalat pe Mircea Geoană în funcția de președinte al social-democraților, care venea cu experiență în diplomație. Rămâne celebră replica lui Iliescu pentru fostul candidat la prezidențiale: „Mircea Geoană s-a purtat ca un prostănac între cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor, când s-a dus prin țară și a spus că UDMR va fi alături de PSD la guvernare”, afirmase fostul șef al statului în 2005, când social-democrații își lingeau rănile. Iliescu a avut dreptate, motiv pentru care nu și-a cerut niciodată scuze pentru această afirmație.
Tot celebră mai este și bucuria de câteva ore a lui Geoană, de la alegerile prezidențiale din 2009, când a strigat: „Mihaela, dragostea mea, am învins!”, iar Băsescu a apărut imediat la televizor, anunțând că va mai fi președintele României încă cinci ani. Dar în 2009 n-a fost învins doar Geoană sau doar PSD, ci și mulți alții, unde ar trebui să-i menționăm pe Crin Antonescu, Victor Ponta și Liviu Dragnea; dar, mai ales, chiar PNL a fost învins.
Bucuria de moment a lui Geoană demonstrează că n-a fost niciodată un lider al social-democraților, ci doar omul potrivit în locul potrivit. Geoană, spre deosebire de oricare alt președinte PSD, n-a condus pe nimeni, nici atât România.

Tinere speranțe pesediste, eșecuri lamentabile
Social-democrații și-au pus speranțele în Cozmin Gușă, văzut drept urmașul lui Adrian Năstase. În 2003 s-a produs o ruptură definitivă între Gușă și PSD. Motivul acesteia nu este nici astăzi clar, dar se pare că Gușă n-a acceptat să sprijine baronii pesediști și, în primul rând, a dus un război cu Victor Hrebenciuc și Miron Mitrea. Partidul Social-Democrat n-a depins niciodată de conducerea de la centru, cât a fost dependent de teritoriu, de acei baroni care scot oamenii în stradă sau îi duc la secțiile de votare.
A venit rândul unui tânăr social-democrat precum Victor Ponta să ajungă la frâiele partidului și să promită reformarea partidului. Evident că Ponta a eșuat lamentabil, iar în plus a distrus tânăra generație a social-democraților. TSD nu nu mai are un lider veritabil. Chiar dacă despre Ponta s-a scris mult că ar fi fost crescut de Adrian Năstase, nici el n-a fost un lider veritabil al social-democraților. Intenția sa a fost aceea de a concentra puterea partidului la centru, iar în acel moment au apărut discuțiile cu baronii din teritoriu. Problemele cu justiția au zguduit considerabil autoritatea lui Ponta, care n-a fost capabil să-și apere colegii de partid, atât timp cât el însuși era anchetat de DNA. Echipa lui Ponta a fost formată din politicieni tineri cu vârsta cuprinsă între 25-40 de ani. Majoritatea dintre ei s-au concentrat pe afacerile personale și s-au ales cu probleme cu procurorii. Generația tânără a PSD a dispărut după demisia lui Mihai Sturzu, fostul lider TSD. Deși la capitolul politică fostul solist HI-Q era un zero barat, acesta putea să atragă voturi pentru partid. Gabriel Petrea, actualul președinte TSD, se situează departe de poziția de lider al tinerilor.

De la Liviu Dragnea spre nicăieri
Liviu Dragnea este soluția de avarie pentru PSD. Nu negăm calitățile actualului președinte PSD, dar el oferă randament într-o altă funcție. Problemele cu justiția ale lui Liviu Dragnea marchează semnificativ imaginea PSD și pune partidul într-o situație care nu e deloc confortabilă. De asemenea, președintele social-democraților pare că duce o politică mai maleabilă cu opoziția, fiind tot timpul dispus la dialog, lucru care oferă impresia de compromis.
Dacă Dragnea va fi condamnat definitiv va mai continua să conducă partidul, chiar și în cazul în care va primi o pedeapsă cu suspendare? Cum va gestiona PSD această situație? Cine îl va înlocui pe Dragnea la conducerea partidului? Deja social-democrații au suferit un șoc, după ce secretarul general, Marian Neacșu, a fost condamnat definitiv de o instanță la 6 luni cu suspendare.
Valeriu Zgonea păstrează cele mai mari șanse să fie următorul președinte al social-democraților. PSD are nevoie de un lider care să tragă partidul după el în sondaje. Generația tânără îi are de partea ei pe Mihai Fifor, președinte al Consiliului Național PSD, și Ioan Vulpescu, vicepreședinte PSD. Sau Gabriela Firea poate fi prima femeie aflată la conducerea social-democraților, mai ales că în ultima vreme este pe o pantă ascendentă în cariera politică, fiind catalogată cu șanse mari la Primăria Capitalei.
*
Problemele legate de viitorul PSD-ului au apărut atunci când procurorii au început să aresteze baronii locali social-democrați. Mult prea târziu a ales PSD să se uite spre tânăra generație, deoarece vor avea nevoie de câțiva ani ca să vină cu politicieni veritabili.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.