În cadrul interviului „… despre România, cu Laura Chiriac”, liberalul Ionuț Stroe a oferit o serie de precizări privind posibilitatea unui dialog între Partidul Național Liberal și Traian Băsescu, în calitate de „locomotivă” a PMP.
Astfel, purtătorul de cuvânt al PNL a declarat că este aproape imposibil de realizat un dialog cu fostul președinte al României, Traian Băsescu, în contextul în care „au fost episoadele extrem de tensionate între cele două partide care compun acum marele Partid Naţional Liberal şi personalitatea lui Traian Băsescu”.
Laura Chiriac: Despre PMP, un partid, sigur, aflat într-un moment de mare dificultate, dar care şi-a exprimat disponibilitatea de a susţine o cădere a Guvernului Ponta. Vă bazaţi pe sprijinul lor, chiar dacă este clădit în jurul şi cu simbolul Elenei Udrea drept portstindard?
Ionuț Stroe: De obicei nu mă amestec în chestiunile interne ale altor partide.
Laura Chiriac: Din perspectiva dumneavoastră.
Ionuț Stroe: În cazul PMP-ului vorbim la nivel parlamentar de o disoluţie. Este evident că acest partid a fost construit în jurul persoanei doamnei Elena Udrea, care trece prin momente extrem de dificile, ba mai mult decât atât a fost girat şi este văzut ca un vehicul politic, o creaţie, a preşedintelui Traian Băsescu. Atâta timp cât aceste două repere au dispărut, este evidentă situaţia dificilă prin care trec acele grupuri mici parlamentare ale PMP-ului. La fel ca în cazul multor alte formaţiuni politice și personalități din Parlament şi lor le-am cerut acest dialog şi ne bazăm cu siguranţă şi pe voturi din acea zonă. Dacă consideră demersul nostru a fi oportun şi corect.
Laura Chiriac: Dacă Traian Băsescu se va înrola cu arme şi bagaje oficial în PMP, ceea ce a anunţat că nu e exclus să se întâmple, veţi face din el un partener de dialog în calitate de locomotivă a acestui partid?
Ionuț Stroe: Foarte dificil dacă ne raportăm la episoadele extrem de tensionate între cele două partide care compun acum marele Partid Naţional Liberal şi personalitatea lui Traian Băsescu. Dacă ne referim la istoria dialogului extrem de tensionată să privim lucrurile din această perspectivă. În mod normal, în spectrul politic românesc, ar trebui să existe dialog, bineînţeles, în limitele normalităţii şi ale corectitudinii acestui dialog, între orice forţă politică. Prezenţa unuia sau altuia nu ar trebui să incomodeze aceste lucruri. Din păcate, când vorbim de Traian Băsescu, ne referim la un caz special, pentru că nu s-a dovedit în decursul anilor un partener de dialog corect în relaţia cu partidele sau cu Executivul sau cu alte personalităţi politice. Va fi foarte greu de făcut şi de realizat acest lucru.
Laura Chirac: Adică, aţi avea o problemă cu omul Traian Băsescu şi cu moştenirea lăsată în urma lui ca preşedinte al României şi cu soliditatea şi seriozitatea lui în calitate de partener politic?
Ionuț Stroe: Nu am vrea să plecăm la acest demers având idei preconcepute, privind în urmă sau uitându-ne istoria nefericită.
Laura Chiriac: Inevitabil, mandatul său s-a terminat recent şi facem bilanţul acum.
Ionuț Stroe: Dar, din păcate pentru Traian Băsescu, istoria îi este total nefavorabilă, cel puţin din punctul nostru de vedere în acest moment. Deci ar fi foarte dificil de realizat un dialog cu Traian Băsescu.
Laura Chiriac: Dificil spre imposibil?
Ionuț Stroe: Aproape.
Lasa un raspuns