„Ceremonia de astăzi are o însemnătate aparte atât pentru dumneavoastră, domnule Mircea Ionescu-Quintus, cât și pentru mine, din motive care țin de identitatea noastră politică comună.
Vreau să vă asigur că este o onoare să decorez astăzi o persoană care îşi poartă cu atâta nobleţe vârsta de 100 de ani.
Sunt bucuros, domnule Quintus, că mă aflu alături de cineva care reprezintă personificarea unui secol de istorie şi a opt decenii de identificare cu valorile liberalismului şi ale democraţiei. Vă doresc «La mulţi ani!» şi sper să continuaţi să inspiraţi, prin puterea exemplului, generaţiile de astăzi.
Am admirat întotdeauna seninătatea de pe chipul dumneavoastră, în ciuda faptului că ați avut în viață ani grei, despre care junii politicii nici nu își imaginează că pot exista.
Ați luptat pe front și ați înfruntat abuzurile unui regim totalitar, dar ați trăit și prăbușirea comunismului, și integrarea României în structurile euro-atlantice.
De aceea, probabil că disputele politice de astăzi, când unii vorbesc despre dictatură în plină democrație, vă fac deseori să zâmbiți.
Mulţi au fost cei care, după 1989, au aderat la diverse doctrine politice, dar puţini sunt cei care au rămas consecvenţi crezului lor. Celor care au susținut sau încă susțin că poți face politică din mai multe partide în perioade diferite ale carierei, v-ați încăpățânat să le răspundeți prin forța exemplului personal.
Format în şcoala interbelică și într-o familie cu vechi tradiții liberale, statornicia dumneavoastră se datorează, înainte de toate, spiritului moderat care vă caracterizează, dar şi faptului că v-aţi dedicat în permanenţă promovării valorilor democratice.
De aceea, stimate domnule Quintus, nu am putut să ignor o epigramă al cărei autor sunteţi și care sintetizează foarte limpede, cred eu, perenitatea valorilor autentice şi faptul că timpul nu este egal pentru toţi: «Pentru cine lucră bine, / Vreme trece, vreme vine; / Pentru cine doar petrece, / Vreme vine, vreme trece».
În pofida umorului epigramistic, acest catren nu poate să nu trădeze lealitatea şi implicarea dumneavoastră constantă în promovarea unor bune practici în actul guvernării.
Stimate domnule Ionescu-Quintus,
Sunteţi unul dintre cei căruia i se datorează revigorarea unei doctrine democratice în anii ‘90. Mai mult, aţi contribuit la dezvoltarea unei culturi a dialogului într-o perioadă când societatea civilă abia începuse timid să pulseze.
Dar, mai presus de toate, aţi inspirat şi continuaţi să inspiraţi prin vigoarea de care aţi dat dovadă pe tot parcursul carierei dumneavoastră.
Întreaga viaţă vi s-a identificat cu liberalismul şi cred că suntem cu toţii de acord că, în bună parte, liberalismul după 1990 se identifică cu dumneavoastră.
Dar, mai mult decât atât, sunteţi un reper prin implicarea în resuscitarea unei culturi a democraţiei, a civismului şi a integrităţii actului politic.
Aceste elemente sunt, de fapt, fundamentul ideologic pe care s-a clădit România modernă şi ar trebui să constituie pentru toţi actorii politici un vector în actul decizional,” a declarat președintele, în cadrul ceremoniei.
La rândul său, Mircea Quintus, a afirmat că: „ce grei sunt acești 100 de ani, altădată zburdam ! Nu mi-a fost ușor să trăiesc așa o îndelungată viața, mai ales pentru că viața mea a fost un roman. Ma gândeam să trec prin acest roman al vieții mele, am luat viața pe umerii mei și pe răspunderea mea, încă de la 15 ani, când din nefericire, părintele ne-a lăsat, am avut răspunderea familiei . Eu nu sunt sărac, am o casă a soției , primită ca zestre și am două pensii, dar nici nu am pus nimic de o parte. ”
Longevivul politician a adăugat că toată viața sa, a fost influențată de liberalism, „Bunicul meu, ploieștean, a fost unul dintre fondatorii din 1875 , de 100 de ani familia Ionescu trăiește cu PNL.”
Quintus, decorat de către Iohannis: „Viața mea a fost un roman”
Președintele Klaus Iohannis i-a acordat liberalului Mircea Ionescu Quintus o decorație pentru meritele sale, dar și pentru că mâine vechiul liberal împlinește vârsta de 100 de ani.