Născut în 1939, la un sfârșit de august, în Ciucurul Mare, raionul Cernăuți, și adus de mama sa mai mult în brațe dincoace de granițele României, Radu Bercea a crescut în vremurile tulburi ale comunismului militarist, când regimul Dej declanșase vânătoarea de vrăjitoare care a umplut lagărele de muncă și pușcăriile cu mai tot ce era cult, dar nu era comunist.
Urmează studii de artă la Școala de Arte Plastice și Decorative Octav Băncilă din Iași, dar la nici 20 ani intră în circuitul închisorilor comuniste pe motivații politice. Ceea ce în mod normal ar fi trebuit să fie o sinecură, s-a dovedit o binecuvântare, deoarece tânărul Bercea a avut colegi de lagăr și celulă pe Alexandru Paleologu, Alexandru Zub, devenit academician, poetul Alexandru Ivasiuc, și pe arhitectul Crasoveanu. Toți aceștia au avut un efect important atât în evoluția ulterioară a tânărului pictor, cât și în activitatea sa ulterioară ca prozator și memorialist.
Activitatea sa ca pictor și grafician, premiat dealtfel atât în țară cât și în ţări ca Italia, Brazilia, Țările Baltice sau Ucraina, se completează minunat cu caricaturile sale, dar mai ales cu scrierile sale. Mai multe titluri cuprind amintirile și experiențele tânărului Bercea și au fost scrise spre învățătură acestui popor, ca ceea ce s-a întâmplat atunci să nu se uite, ca să nu poată fi repetat. Memoria retinei gulagului românesc, "Deportații/via Dolorosa/Bărăgan", scrisă împreună cu Nicolae Ianași, sau "Bucovina mărturisită de Radu Bercea" , sunt numai trei din scrierile care i-au adus recunoașterea meritelor.
Bucovinean prin naștere, prin suflet și devoțiune, Radu Bercea este un exponent al culturii și culturalității românești, lucru demonstrat chiar în acest an de acordarea unui nou premiu, de data asta pentru arta plastică, de către Fundația Culturală Bucovina, după ce anul trecut a fost onorat pentru opera omnia.
Întâlnirea cu Radu Bercea a constituit o mare bucurie, am întâlnit un mare om, superb în modestia sa, volubil și vioi, care își poartă anii cu o ușurință uluitoare. Ne bucurăm să vă anunțăm că foarte curând veți putea vedea câteva din caricaturile sale la rubrica Zâmbet într-un colț, și vă promitem să continuăm povestea sa pe măsură ce o vom afla și noi.
Cristian Tonolla
Lasa un raspuns