Peste 80 de lucrători umanitari, inclusiv unii angajați ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au abuzat și au violat peste 50 de femei în timpul unei crize de ebola din Republica Democrată Congo, a declarat marți o comisie independentă, potrivit CNN.
Investigația demarată anul trecut de Fundația Thomson Reuters și The New Humanitarian dezvăluie că mai mult de 50 de femei au acuzat lucrătorii umanitari de la OMS și alte organizații caritabile că au cerut relații sexuale în schimbul unor locuri de muncă în perioada 2018-2020.
Comisia a constatat că aproximativ 21 din 83 de suspecți au fost angajați de OMS și că abuzurile, care includeau nouă acuzații de viol, au fost comise atât de personalul național, cât și de cel internațional.
„Victimelor li s-au promis locuri de muncă în schimbul relațiilor sexuale sau pentru a-și păstra locurile de muncă”, a declarat Malick Coulibaly într-un briefing de presă. Mulți dintre autorii abuzurilor au refuzat să folosească prezervativul și 29 dintre femei au rămas însărcinate, iar unele au fost forțate să avorteze.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a promis toleranță zero față de abuzurile sexuale și-a cerut scuze victimelor.
„Ceea ce ați pățit nu ar trebui să i se întâmple niciodată nimănui. Este prioritatea mea principală să mă asigur că făptașii nu sunt iertați, ci sunt trași la răspundere”, a declarat el, promițând că va lua măsuri.
Directorul regional Matshidiso Moeti a declarat că organizația a fost „umilită și cu inima frântă” în urma descoperirilor. Agresorilor identificați li s-a interzis să mai lucreze în cadrul OMS, iar patru angajați au fost concediați.
Mărturiile unei victime în vârstă de 14 ani
O adolescentă de 14 ani a declarat comisiei că vindea cartele reîncărcabile pe marginea drumului, în aprilie 2019, când un șofer al OMS s-a oferit să o conducă acasă. În schimb, el a dus-o la un hotel unde a violat-o, iar în același loc a adus pe lume și copilul rezultat în urma abuzului. Alte femei au declarat că au fost hărțuite de superiori și forțate să întrețină relații sexuale pentru a-și păstra locul de muncă, pentru a-și primi salariul sau pentru a obține un post mai bine plătit, potrivit CNN.
Unele victime au mărturisit că au fost concediate tocmai pentru că au refuzat acest șantaj, în timp ce altele au fost păcălite, ulterior fiind lăsate fără posturile promise.
În iunie anul trecut, guvernul Congo a anunțat sfârșitul focarului de doi ani, care a ucis peste 2.200 de persoane – al doilea cel mai mare focar de Ebola de la identificarea virusului în 1976, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns