Un obicei care se pierde în negura veacurilor este păstrat cu sfințenie în satul Botoș, din comuna Ciocănești. Răscolul oilor, adică momentul în care proprietarii de ovine se întâlnesc pentru a-și lua acasă animalele cere urcaseră la munte acum jumătate de an, a fost marcat printr-un eveniment de excepție în comuna-muzeu.

Parohia Botoș, Primăria și Consiliul local Ciocănești, Centrul Cultural „Bucovina” prin Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava au organizat sâmbătă, 8 septembrie, Hramul Satului Botoș și Festivalul „Răscolul stânii” – Ediția a XI-a.
Încă din deschiderea evenimentului, primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan, a adus în discuție și importanța creșterii animalelor, în general.
„Stâna este, până la urmă, este cea mai veche întreprindere de pe Pământ, așa că eu vreau să le mulțumesc bacilor care acum 4 luni și-au luat inima în dinți și au urcat pe munte cu animalele. În vremuri vitrege, când este greu de găsit păstori și cu o responsabilitate mare, acești oameni au reușit să își ducă și anul acesta la bun sfârșit misiunea”, a transmis primarul Radu Ciocan.

Programul evenimentului a continuat cu mulsul oilor, socoata sâmbriașilor cu baciul, plecatul oilor în tomnat și hora sâmbriașilor. La „Jocul din ușa stânii” au participat ansambluri folclorice din mai multe zone ale județului, dar și din județele vecine.

Prezent la eveniment, Călin Brăteanu, şeful Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, a vorbit despre importanța unui astfel de eveniment la noi în județ.

Comuna Ciocănești, deși este cea mai mică comună din județul Suceava, are cea mai bogată activitate culturală. Am fost invitat acum 11 ani de către părintele Țehanciuc, la răscolul stânii, aici, la Botuș. Din acea zi am hotărât să facem ceea ce simțim noi. Astăzi, la 11 ani, avem un joc în ușa stânii, avem coborât spectacolul artistic de pe scenă pe pământ. Suntem cu picioarele pe pământ, suntem fericiți, în jurul nostru este o stare de bună dispoziție. Oamenii socializează și se bucură de lucrurile simple”, a declarat Călin Brăteanu.

La eveniment a participat și Angelica Fădor, deputat PNL de Suceava, care nu a lipsit până acum de la nicio ediție a festivalului.
Nu am lipsit niciodată de la răscolul stânii pentru că încă de la prima ediție mi s-a părut firesc să fiu alături de prietenul meu, Radu Ciocan, cel care, la vremea când a înființat acest festival nu era primar al comunei Ciocănești, însă din dragoste pentru localitatea natală, pentru Botuș, a înființat acest festival. De la an la an, observ cu mare bucurie că sunt tot mai mulți oameni prezenți, artiști de valoare, și în același timp sunt prezente animalele atât de drage oamenilor din această zonă”, a declarat Angelica Fădor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.