Război Rusia – Ucraina, ziua 22. Luptele de pe teritoriul Ucrainei continuă joi, după mai bine de trei săptămâni de când armata lui Vladimir Putin a declanşat invazia ţării. Un atac brutal a fost lansat asupra teatrului din Mariupol, cel mai mare adăpost pentru civili din centrul orașului, care a fost bombardat de aviaţia rusă. Cât despre un posibil acord de pace, potrivit surselor Finacial Times, Rusia ar fi de acord să îşi retragă trupele dacă Ucraina renunţă la pretenţia de a intra în NATO şi se declară stat neutru. Oficial, însă, presupusul acord a fost negat de ambele părţi. În paralel, războiul declaraţiilor între Statele Unite şi Rusia se intensifică după ce Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război„. Kremlinul a descris afirmaţia preşedintelui SUA drept una „de neiertat”.
Ora 07:40. Clădire rezidenţială din Kiev, lovită de rămăşiţele unei rachete doborâte
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite după ce rămăşiţele unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidenţială din capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat serviciul de urgenţă al Ucrainei, potrivit BBC.
Clădirea a fost lovită joi dimineaţă la ora locală 5:02 AM (3:02 GMT) în districtul Darnytskyi al capitalei. Oamenii au fost evacuaţi de la etajele unsprezece în sus, iar operaţiuni de salvare sunt efectuate pentru demontarea structurilor şi căutarea celor prinşi sub dărâmături, a informat SES.
Ora 07:20. Ucraina anunţă peste 2.400 de civili au fost ucişi de armata rusă, în Mariupol
Oraşul-port Mariupol a fost puternic vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni şi se estimează că peste 30.000 de persoane au reuşit să fugă deja, transmite BBC. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni.
Joi, alte 13 autobuze care transportau aproximativ 300 de refugiaţi au ajuns peste graniţa în regiunea Rostov din Rusia, a informat presa rusă.
Mariupol se confruntă cu cel mai grav dezastru umanitar, cu alimente, apă, electricitate şi alte provizii cheie întrerupte. Rachetele ruseşti au lovit şi un spital de copii şi, ieri, un teatru în care se adăpostiseră peste 1.200 de oameni.
Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni. Miercuri, Ucraina a mai raportat că într-un alt oraş, Cernihiv, forţele ruse au împuşcat şi au ucis 13 ucraineni care stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine.
Ora 07:10. Volodimir Zelenski: “Rusia a devenit un stat terorist”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre bombardamentele din ultima zi, soldate cu zece morţi la Cernigău, unde s-a tras asupra civililor care stăteau la coadă ca să ia pâine. “Din nefericire, coridoarele umanitare nu au funcţionat miercuri. Armata rusă nu a încetat bombardamentele, nu a garantat siguranţa. Suntem gata să scoatem oamenii şi să trimitem ajutor umanitar. Dar nu putem expune oamenii bombardamentelor pe şosea. Înţelegeţi-ne. Să îi expunem faptului că pentru armata rusă nu există crimă de război pe care să nu o comită“, a declarat Zelenski.
“Evacuăm oameni din Mariupol care au reuşit să plece la Berdiansk … Îi ducem la Zaporojie. În total, peste 6.000 de locuitori din Mariupol au fosy transportaţi într-o zi, peste 2.000 dintre ei sunt copii. Armata rusă a încercat să perturbe şi această mişcare. Au deschis focul pe o secţiune de drum între Vasilivka şi Kamianske, în regiunea Zaporojie. Doar printr-o minune nu a murit nimeni. Cinci ucraineni au fost răniţi, inclusiv doi copii. La Cernigău, ocupanţii au tras în civili care stăteau la coadă ca să ia pâine. Imaginaţi-vă. Zece oameni au murit. La Mariupol, în asediatul Mariupol, un avion rus a aruncat intenţionat o bombă pe teatrul din centru. Sute de oameni se adăposteau acolo. Clădirea a fost distrusă, Nu se ştie bilanţul deceselor. Inimile noastre sunt frânte de ce le face Rusia oamenilor noştri. Mariupolului nostru. Regiunii Doneţk … “, a mai spus preşedintele ucrainean, potrivit news.ro.
Zelenski s-a adresat din nou şi ruşilor, dar şi liderilor occidentali: “Cetăţeni ai Rusiei! Cum este blocada voastră a Mariupolului diferită de cea a Leningradului din al doilea Război Mondial? Nu vom uita pe nimeni dintre cei ucişi de ocupanţi. Ce trebuie să mai facă ocupanţii, câţi oameni trebuie să mai ucidă ei pentru ca liderii occidentali, liderii NATO să răspundă pozitiv solicitării Ucrainei de închidere a cerului deasupra Ucrainei sau de a-i oferi ţării noastre avioanele de care avem nevoie cu disperare? Am vorbit despre asta astăzi într-un discurs către Congresul SUA. Ucraina a primit susţinerea puternică a prietenilor noştri americani. Şi îi sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru asta. Însă războiul nu se termină. Crimele de război ale Rusiei nu încetează. Economia Rusiei este în continuare capabilă să menţină maşinăria lor militară. De aceea noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei sunt necesare. Lumea trebuie să recunoască în sfârşit în mod oficial că Rusia a devenit un stat terorist. Ucraina are nevoie de mai multă susţinere. Chiar mai multă decât acum. Sisteme de apărare aeriană. Avioane. Suficiente arme letale şi suficientă muniţie pentru a-i opri pe ocupanţii ruşi”.
Volodimir Zelenski şi-a reiterat îndemnul către soldaţii ruşi de a se preda: “Trupele Rusiei suferă pierderi atât de mari în Ucraina, cum nu au fost nici în Siria şi nici în Cecenia. Trupele sovietice nu au suferit astfel de pierderi în Afganistan. Dacă războiul vostru, războiul împotriva poporului ucrainean, continuă, mamele Rusiei vor pierde mai mulţi copii decât în războaiele din Afganistan şi Cecenia la un loc. Ce sens are? Fiecare soldat rus care predă armele va primi o şansă, o şansă de a supravieţui. Fac apel în special la recruţi, care au fost aruncaţi în focurile acestui război. Nu războiul vostru. Şi celorlalţi soldaţi ruşi care încă au instinctul de autoconservare. Lăsaţi armele jos. Este mai bine decât să muriţi pe front, pe pământul nostru”.
Ora 07:05. Grup de lucru internaţional înfiinţat de SUA
SUA au înfiinţat un grup de lucru internaţional pentru a vâna şi a pune mâna pe bunurile elitelor şi oligarhilor ruşi, transmite BBC. Din acest grup fac parte Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia şi Comisia Europeană, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA. Membrii grupului au primi o listă de 50 de persoane asupra cărora să-şi concentreze investigaţiile.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi procurorul general Merrick Garland, au avut miercuri prima întâlnire virtuală cu reprezentanţii tuturor ţărilor participante. ”Numai în ultimele trei săptămâni, informaţiile furnizate de forţele de ordine americane partenerilor străini au ajutat la reţinerea mai multor nave controlate de persoane şi entităţi sancţionate”, a spus Departamentul de Trezorerie al SUA, adăugând că navele confiscate valorează ”sute de milioane de dolari”, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns