Soarta Mariupolului, cel mai lovit oraş din Ucraina, se decide joi. Două regimente ucrainene mai stau în calea ruşilor veniţi să cucerească oraşul-port. După ce a acuzat Rusia de genocid, preşedintele SUA, Joe Biden, oferă echipamente militare suplimentare în valoare de 800 de milioane de euro Ucrainei, care vor fi folosite în bătălia pentru estul ţării. Miercuri seară, armata ucraineană a anunţat că a lovit cu rachete crucişătorul Moscova, aflat în dreptul Odessei. 

Ajutor american de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunțat miercuri că vor trimite Ucrainei echipamente militare suplimentare în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv artilerie, transportoare blindate de trupe și elicoptere. Franța și Germania au promis, de asemenea, ajutoare suplimentare. Înalți oficiali americani analizează dacă să trimită la Kiev un membru de rang înalt al cabinetului, precum secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Austin Lloyd, în semn de solidaritate, a declarat o sursă familiarizată cu situația.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este vorba de 18 tunuri M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie folosite până de curând de armata americană în Afganistan, însoţite de 40.000 de obuze de 155 mm, 10 radare anti-artilerie mobile AN/TPQ36 şi două radare antiaeriene AN/MPQ64 „Sentinel”. Această nouă tranşă include şi 300 de drone „kamikaze” Switchblade, precum şi 500 de rachete Javelin şi „mii de alte sisteme antitanc”, la care se adaugă 200 de vehicule blindate M113 şi 100 de vehicule blindate uşoare Humvee.

Joe Biden şi-a dat acordul şi pentru trimiterea de 11 elicoptere Mi-17 de fabricaţie sovietică, destinate armatei afgane, înainte ca aceasta să capituleze în faţa talibanilor. John Kirby a precizat că acestea provin din stocurile armatei americane, sunt disponibile imediat şi vor fi livrate „cât mai curând posibil”.

Rusia va considera vehiculele SUA și NATO care transportă arme pe teritoriul ucrainean drept ținte militare legitime, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov pentru agenția de presă TASS. Rusia va impune sancțiuni pentru 398 de membri ai Camerei Reprezentanților din SUA și 87 de senatori canadieni, a declarat Ministerul de Externe, citat de Interfax, după ce Washingtonul a vizat 328 de membri ai Camerei inferioare a Parlamentului rus.

Ucraina negociază un schimb de prizonieri cu Rusia

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl Potrivit ministrului Afacerilor Interne Denis Monastirski, citat de Kiev Independent, forţele ruse au dus soldaţii în Rusia şi Belarus.

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, la 24 februarie, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei, relatează news.ro. Invazia rusă în Ucraina a intrat joi în a 50-a zi.

 Navă rusească, afectată de o explozie, în Marea Neagră. Ucraina revendică atacul

Rusia a anunțat că nava amiral a flotei sale din Marea Neagră a fost grav avariată, iar echipajul său a fost evacuat în urma unei explozii despre care un oficial ucrainean a afirmat că a fost rezultatul unui atac cu rachete, scrie Reuters, care face un bilanț al evenimentelor din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că un incendiu a afectat crucișătorul Moskva și a provocat explozia muniției, a relatat agenția de presă Interfax. Cauza incendiului nu a fost preccizată, dar Maksym Marchenko, guvernatorul ucrainean al regiunii portului Odessa de la Marea Neagră, a declarat că Moskva a fost lovit de două rachete de croazieră Neptun de fabricație ucraineană. „Rachetele Neptun care păzesc Marea Neagră au provocat pagube foarte grave”, a declarat acesta într-o postare online, potrivit Mediafax.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar Reuters nu a putut verifica afirmațiile niciuneia dintre părți.

Moskva este a doua navă importantă despre care se știe că a suferit avarii grave de la începutul războiului. Luna trecută, Ucraina a declarat că a distrus o navă de sprijin pentru debarcare, Orsk, în Marea Azov. Marina rusă a lansat rachete de croazieră în Ucraina, iar activitățile sale din Marea Neagră sunt cruciale pentru a sprijini operațiunile terestre din sudul țării, unde se luptă pentru a prelua controlul portului Mariupol. Agențiile de presă ruse au declarat că Moskva, pus în funcțiune în 1983, a fost înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă Vulkan cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km.

Bătălie majoră pentru Mariupol

Rusia a declarat că 1.026 de soldați din Brigada 36 de pușcași marini a Ucrainei, inclusiv 162 de ofițeri, s-au predat în Mariupol și că orașul se află în totalitate sub controlul său. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că nu are informații despre predare. Capturarea districtului industrial Azovstal, unde s-au ascuns pușcașii marini, ar oferi Rusiei controlul asupra principalului port ucrainean de la Marea Azov, ar consolida un coridor terestru sudic și ar extinde ocupația sa în estul țării.

„Forțele ruse își intensifică activitățile pe fronturile de sud și de est, încercând să își răzbune înfrângerile”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video, miercuri seară.

Marea Britanie a anunțat noi măsuri financiare împotriva separatiștilor, iar Australia a impus joi sancțiuni financiare țintite împotriva a 14 companii de stat ruse. Fiji a declarat că investighează sosirea superyachtului Amadea, deținut de miliardarul rus Suleiman Kerimov, care a fost sancționat de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Ucraina spune că zeci de mii de oameni ar fi fost uciși în Mariupol și acuză Rusia că blochează convoaiele de ajutor pentru civilii izolați acolo. Primarul Vadym Boichenko a declarat că Rusia a adus crematorii mobile „pentru a scăpa de dovezile crimelor de război” – o declarație care nu a putut fi verificată. Moscova a acuzat Ucraina pentru decesele civililor și spune că Kievul denigrează forțele armate ruse.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat, în cadrul unei vizite la Kiev împreună cu omologii săi lituanian, leton și estonian, că cei care au comis și ordonat crime trebuie aduși în fața justiției. Președintele Germaniei nu li s-a alăturat, așa cum plănuise. Zelenskiy a negat un articol de ziar potrivit căruia ar fi refuzat vizita din cauza relațiilor bune pe care Steinmeier le-a avut cu Moscova.

Kremlinul a denunțat descrierea președintelui Joe Biden a acțiunilor Moscovei în Ucraina ca fiind echivalente cu genocidul, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că acest lucru este inacceptabil din partea liderului unei țări despre care a spus că a comis crimele, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.