Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a demis pe şeful regional al Serviciului Ucrainean de Informaţii din Harkov. Zelenski a fost nemulţumit de faptul că şeful SBU din Harkov nu a luat măsuri mai bune de protecţie a oraşului încă de dinaintea începutului războiului. Chiar dacă Zelenski a făcut o declaraţie publică în acest sens, SBU nu a confirmat înlocuirea directorului biroului lor din Harkov. De cealaltă parte, ruşii continuă ofensiva în Lugansk şi speră să cucerească oraşul Severodonetsk, ultimul mare oraş al regiunii pentru a putea anunţă că deţin controlul total al regiunii.

 Ruşii atacă în valuri în estul Ucrainei

Armata rusă a bombardat regiunea de est a Ucrainei toată noaptea de 29 spre 30 mai. Două rachete au lovit în Odessa, iar tiruri de artilerie au fost auzite pe tot parcursul nopţii în Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski l-a dat afară pe şeful Serviciului de Securitate din Harkov pentru că “nu a muncit la apărarea oraşului, ci s-a gândit doar la el personal”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică, în discursul său către naţiune, că l-a dat afară pe şeful Serviciului de Securitate al regiunii Harkov, notează news.ro. “L-am demis pe şeful Serviciului de Securitate al regiunii. Pentru că nu a muncit pentru a apăra oraşul din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el personal. Care au fost motivele? Oamenii legii vor afla”, a explicat Zelenski.

El s-a adresat în discursul său în special oraşelor Harkov, Kiev, Severodoneţk şi Krivoi Rog, vorbind despre distrugerile înregistrate şi despre faptul că războiul nu s-a sfârşit.

“În primul meu discurs de preşedinte, în urmă cu trei ani, am spus că fiecare dintre noi este preşedinte. Iar acum acest lucru se simte cel mai mult. Pentru că viitorul nostru depinde nu doar de acţiunile mele în acest birou de preşedinte al Ucrainei, ci şi de ce se face în alte birouri din Kiev. Dar şi de ce se face la Karhov, Sumî, Krivoi Rog şi Odesa, Lviv şi Ujhorod, Luţk şi Vinnîţea, Mikolaiv şi Dnipro, Jîtomîr şi Cernihiv, Poltava şi Kropîvnîţkîi, Cernăuţi, Frankivsk, Ternopil, Rivne, Hmelniţki şi Cerkasî. Bineînţeles, şi în Herson, în regiunea Zaporojie, şi în teritoriile din Donbas şi Crimeea.

Am văzut cu ochii mei unitatea, astăzi, la Harkov. Eroismul pe care soldaţii noştri îl arată în fiecare zi în Donbas. Determinarea Krivoi Rog-ului. Aceasta este calea noastră. Calea de a ne asigura că pacea vieţii se simte mereu în Ucraina şi că zâmbetele vor guverna mereu, nu sunetele artileriei”, a precizat Zelenski.

Lavrov spune că Putin nu este bolnav

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, duminică, pentru TF1, că preşedintele Vladimir Putin nu este bolnav, notează news.ro. Sănătatea preşedintelui Putin şi viaţa sa personală sunt subiecte tabu în Rusia, aproape niciodată menţionate în public. Însă Lavrov a răspuns printr-un comunicat unei întrebări a TF1 cu privire la sănătatea lui Putin: “Nu cred că vreun om cu capul limpede poate vedea la această persoană semnele unei boli sau ale unei afecţiuni oarecare”.

Serghei Lavrov a precizat că Vladimir Putin, care va împlini 70 de ani în octombrie, apare zilnic în public. “Puteţi să îl vedeţi pe ecrane, să citiţi sau să ascultaţi discursurile sale. Îi las pe cei care răspândesc astfel de zvonuri pe seama propriei lor conştiinţe, în ciuda oportunităţilor zilnice pe care o au pentru a verifica situaţia”, a adăugat el. La jumătatea lunii mai, şeful serviciilor secrete ucrainene, general-maiorul Kyrylo Budanova afirma că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în curs în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav de cancer.

Apărătorii ucraineni rezistă în orașul din Donbas, unde se dau lupte grele

Forțele ucrainene au rezistat duminică unui asalt rusesc asupra orașului ȘâSievierodonețk, cel mai mare oraș pe care îl mai dețin în regiunea Luhansk din Donbas, dar au îndurat lovituri grele de artilerie, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters, potrivit Mediafax. Bombardamentele au fost atât de intense încât nu a fost posibil să se evalueze victimele și pagubele, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile. „Situația a escaladat extrem de mult”, a declarat Gaidai. Între timp, guvernul ucrainean a îndemnat Occidentul să îi furnizeze mai multe arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a schimba cursul războiului, aflat acum în a patra lună, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.