Luptele aprige continuă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fiind raportate bombardamente constante în mai multe zone și intensificarea bătăliei pentru orașul-cheie Severodoneţk, considerat noul Mariupol. Intensificarea atacurilor vine în timp ce ministrul de Externe al Rusiei a spus că îndepărtarea armatei ucrainene din Donețk și Lugansk este o prioritate pentru Moscova, relatează CNN. Între timp, UE a aprobat noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv prin reducerea importurilor de petrol. „La modul concret, vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a scris preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Preţul petrolului a crescut după ce UE a impus noi sancţiuni Rusiei

Preţul petrolului crește marţi, după ce UE a acceptat să reducă importurile de petrol din Rusia, alimentând îngrijorările legate de o piaţă deja tensionată din punct de vedere al ofertei, pe fondul creşterii cererii înainte de sezonul de vârf al sezonului de vară în SUA şi Europa.

Petrolul Brent pentru luna iulie, care expiră marţi, a crescut cu 1,13 dolari, atingând un nou maxim al ultimelor două luni de 122,80 dolari pe baril. Contractul pentru luna august, mai activ, a crescut cu 1,34 dolari, la 118,94 dolari, potrivit Reuters. Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate se tranzacţionau la 118,25 dolari pe baril, în creştere cu 3,18 dolari faţă de închiderea de vineri. Ambele repere au înregistrat creşteri zilnice începând de miercuri.

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul anului 2022, rezolvând un impas cu Ungaria în ceea ce priveşte cea mai dură sancţiune a blocului împotriva Moscovei de la invazia din Ucraina de acum trei luni.

Preţul petrolului a urcat în martie la cel mai ridicat nivel din 2008 şi a crescut cu peste 55% până acum în acest an.

Cel puțin 22.000 de persoane ar fi fost ucise în Mariupol

Oficialii ucrainenii estimează că cel puțin 22.000 de persoane au fost ucise în orașul Mariupol din sudul țării de la începutul invaziei rusești, anunță Sky News, potrivit Mediafax.

Conform reprezentanților Consiliului municipal din Mariupol, 25 de noi gropi comune au fost localizate într-un vechi cimitir din Crimeea. În total, de la jumătatea lunii aprilie, cel puțin 16.000 de persoane din Mariupol au fost îngropate în gropi comune din apropierea satelor Stary Krym, Mangush și Vynohradne, susțin ucrainenii. Alte 5.000 de cadavre au fost îngropate în prima parte a războiului.

Autoritățile mai spun că „mii de cadavre rămân încă sub dărâmături, în cimitire și în morgi temporare”.

„Am estimat că numărul morților din Mariupol este de 22.000 de persoane. Dar din ce în ce mai multe fapte arată că rezultatele crimei sunt mult mai grave. Acest lucru necesită o atenție specială din partea comunității mondiale, precum și situația teribilă a populației locale în timpul ocupației”, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boychenko.

Acord în UE: 90 la sută din importurile petroliere din Rusia încetează până la sfârșitul anului

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord, cu ocazia summitului de la Bruxelles, pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv prin reducerea semnificativă a importurilor de petrol.

„Acord penru interzicerea exporturilor de petrol rusesc în Uniunea Europeană. Această măsură acoperă imediat peste două-treimi din importurile de petrol din Rusia, oprind o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului. Acest set de sancţiuni include alte măsuri cu efecte dure: eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul de tranzacţii SWIFT, interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din Rusia şi sancţionarea indivizilor responsabili de crime de război în Ucraina​”, afirmă Charles Michel, preşedintele Consiliului European, într-un mesaj postat pe Twitter în cursul nopţii, la finalul primei zile a reuniunii speciale de la Bruxelles.

La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a salutat acordul privind sancţionarea industriei de petrol din Rusia. „Salut acordul Consiliului European din această seară privind sancţiuni asupra petrolului din Rusia. La modul concret, vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin Twitter.

Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale a Comisiei Europene de a opri total, în mod etapizat, importurile de petrol din Rusia. Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă.

Bătălia pentru regiunea de est a Ucrainei continuă să se intensifice

Oraşul Severodoneţk, considerat noul Mariupol, este lovit de bombardamente constante, în timp ce forțele ruse încearcă să încercuiască apărătorii ucraineni. Soldații lui Vladimir Putin încearcă să spargă liniile ucrainene în această zonă și să finalizeze capturarea Luganskului. Ei controlează aproximativ 90% din regiune, conform celor mai multe estimări, relatează CNN.

Serhiy Hayday, șeful Administrației Regionale Lugansk, a declarat luni seara că, deși regiunea Lugansk încă se află sub control ucrainean, este atacat din toate părțile, iar la Severodoneţk, „situația este cea mai dificilă”. El a precizat că în oraș vor urma „lupte de stradă”.

Anterior, Hayday a spus că forțele ruse „înaintează în mijlocul orașului”, după ce și-au consolidat „controlul la periferia de nord-est și sud-est”, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.