Cauzele actelor de violență sunt diferite, pornind de la conflicte spontane, neînțelegeri cu privire la proprietate, interes material, ură, gelozie, răzbunare, multe tragedii petrecându-se pe baza consumului de alcool.
De multe ori, consumul de alcool este și cauza generatoare a unor comportamente infracționale, ce au ca finalitate săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie. La nivelul județului Suceava, în primele 3 luni ale anului 2013, au fost sesizate un total de 21 de infracțiuni de tâlhărie, cu 8 mai puține față de anul trecut.
Totodată, în zonele comerciale sau cu aflux sporit de persoane, crește gradul de risc privind infracțiunile de furt din genți și buzunare. De altfel, acest gen de infracționalitate înregistrează un trend ascendent, în primele 3 luni din anul 2013 fiind sesizate 52 asemenea fapte, față de 37 în anul 2012.
Având în vedere apropierea Sfintelor Sărbători de Paști și implicit o creștere a numărului cetățenilor care se vor afla pe străzi în noaptea de Înviere, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității desfășoară activități de informare și responsabilizaree a cetățenilor, în cadrul campaniei „Sărbători în Siguranță”.
În perioada 29 aprilie – 3 mai, polițiștii acestui compartiment și cei de proximitate au afișat peste 150 de materiale preventive (afișe și autocolante) pe toate tonetele din zona centrală a municipiului Suceava, din fața Casei de Cultură. De asemenea, materiale similare au fost afișate în zona lăcașelor de cult. Afișele conțin recomandări preventive minime pe linia prevenirii infracțiunilor de tâlhărie și furt din genți și buzunare.
În acest context, polițiștii vă recomandă în noapte de Înviere să evitați persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri și terase unde se consumă alcool și sunt adunate persoane gălăgioase. De asemenea, nu lăsați copiii nesupravegheați și nu le permiteți să consume alcool. Încercați să evitați afișarea cu bijuterii ori sume mari de bani și nu faceți referiri la bunurile de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră, alegeți drumurile intens circulate, luminate și evitați zonele în construcție, parcurile pustii și străzile lăturalnice. Deplasați-vă în grup, nu răspundeți la provocările altor persoane și nu acceptați compania persoanelor necunoscute.
Dacă sunteți abordați de diferite persoane, care vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu dați curs unor astfel de solicitări.
Pentru orice infracțiune la care sunteți victimă sau martor, apelați numărul unic de urgență 112.
Lasa un raspuns