Reducerea numărului de paturi de la Spitalul Municipal Rădăuți nu este văzută cu ochi buni de către managerul unității spitalicești, Traian Andronachi. Potrivit acestuia, în contextul în care în masterplanul întocmit de Ministerul Sănătății este propus ca cele două spitale din Siret să fie închise, reducerea paturilor de spitalizare de la unitatea de profil din Rădăuți ar fi inoportună.
De altfel, Traian Andronachi a explicat că volumul de muncă pe care îl face Spitalul Municipal Rădăuți, depășește cu aproximativ 30% contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.
„Interesul nostru este să mărim numărul de paturi, cel puțin la Spitalul Municipal Rădăuți, raportat la adresabilitatea pe care o are unitatea spitalicească. Spitalul deservește un bazin demografic de peste 200 000 de locuitori. Mai mult decât atât, având în vedere datele statistice din ultimii ani, s-a demonstrat, iclusiv pe cale judecătorească, că Spitalul Municipal Rădăuți prestează servicii de sănătate pentru un volum mult mai mare de pacienți, decât volumul pentru care a încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În speță, volumul de muncă pe care îl face unitatea spitalicească, cel care nu este remunerat de către CAS, depășește cu aproximativ 30% valoarea contractului, asta în condiția în care noi încercăm să ținem sub control aceste internări”, a explicat managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi.
De altfel, în acest domeniu nu poți să impui nimănui să aibă o stare de sănătate bună, întrucât boala nu ține cont de numărul de paturi de spitalizare pe care unii sau alții de prin birourile Ministerului Sănătății doresc să îl impună.
„Din punct de vedere logic și moral, noi nu putem impune pacienților când să se îmbolnăvească, iar din punct de vedere tehnic, noi suntem pregătiți să preluăm, ca număr de paturi, pacienți de la alte spitale care nu reușesc să gestioneze activitatea lor”, a adăugat Traian Andronachi.
În ceea ce privește întâlnirea ce va avea loc în data de 25 februarie la sediul Prefecturii din Iași, Andronachi a spus că va solicita ca, în cazul în care cele două unități spitalicești din Siret se vor închide, numărul de paturi al Spitalului Municipal Rădăuți să fie majorat.
„Solicitarea noastră către Ministerul Sănătății este ca numărul de paturi pe care doresc să îl taie de la alte spitale, să fie transferat la Spitalul Municipal Rădăuți, așa încât să putem gestiona, în mod corect, volumul de pacienți care va crește”, a precizat managerul Andronachi.
De asemenea, managerul unității spitalicești a mai explicat care este modul în care se calculează zilele de spitalizare raportat la numărul de paturi.
„Nu cred că este o decizie oportună pentru niciuna dintre unitățile sanitare. Mai mult decât atât, analiza pe care o fac cei de la Minister este făcută la un număr de 365 de zile la gradul de ocupare al paturilor, însă legislația impune ca număr de calcul raportat la durata medie de spitalizare, un număr de zile mult mai mic, mai exact, 290 și nu 365 de zile calendaristice pentru că, raportat la procedurile care trebuie făcute în spitale, respectiv în saloane, există zile în care nu se pot face intărnări, cum sunt zilele de dezinfecție și igienizare care sunt imperativ stabilite de către legiuitor”, a conchis Traian Andronachi.
Lasa un raspuns