Gunoiul nu este o nenorocire pentru toţi oamenii. Dimpotrivă, unii fac averi manevrând tomberoane și gestionând deșeuri, iar alții plătesc și alimentează aceste averi.
Problema costurilor deșeurilor este una generală, însă în unele localități din județ este evidentă și chiar bătătoare la ochi.
Concret, comune cu 2000 sau 3000 de locuitori ajung să plătească sume exorbitante pe serviciile de salubrizare, bani din bugetul local.
Au trecut zeci de ani de când Mechno Mihail este primarul comunei Izvoarele Sucevei. Din anul 2004 și până în anul 2021, edilul a ieșit în evidență, de cele mai multe ori, prin lucruri negative. După atâția ani de administrare a comunei, Mechno nu a reușit să pună la punct foarte multe domenii, printre care și domeniul curățeniei.
Astăzi, în Izvoarele Sucevei se văd gunoaiele din dronă și, din păcate, se vede și risipa de bani publici: pentru anul 2021, Primăria a încheiat un contract cu o firmă de salubrizare din Suceava care să se ocupe de tot ce înseamnă colectarea și transportul deșeurilor.
Suma pe care Primăria o va plăti este chiar suspicioasă!
Pentru „Servicii de colectare deseuri menajere si deseuri similare – fracție umedă ”, Primăria Izvoarele Sucevei are de plătit într-un an suma de 100.300,00 RON (20.373,76 EUR).
De asemenea, pentru „Colectare și transport deșeuri reciclabile – Fracție uscată”, aceeași Primărie va plăti suma de 59.400,00 RON (12.065,81 EUR).
Cu alte cuvinte, peste 32.000 de euro, pe gunoaie, într-o localitate izolată cu 2000 de locuitori precum Izvoarele Sucevei, într-un singur an.
Dacă ar fi să adunăm fiecare an de când Mihail Mechno este primar al comunei Izvoarele Sucevei, cu siguranță ar reieși faptul că, poate dacă schimbau primarul, cu unul mai tânăr și cu viziune, cetățenii ieșeau mai ieftin.
Mihail Mechno a fost contactat pentru a-și exprima un punct de vedere, însă edilul nu a răspuns la telefon, deși a fost apelat de mai multe ori, în zile diferite. HUȚAN ADEVĂRAT!
Nici vecinul său din comuna Moldova Sulița nu este mai breaz. Petru Jecalo este primar al comunei din anul 2008.
Despre suma pe care o plătește pe gunoaie, edilul spune că nu este una care să îl bucure și recunoaște că este una foarte mare, chiar dacă este estimativă în noul contract pe care l-a încheiat.
Mai mult decât atât, edilul se arată dornic să învețe din modelul de succes al altor primari din județ, deși este sceptic în implementarea acestuia în comuna Moldova Sulița.
Pentru „Colectare și transport deșeuri reciclabile – Fracție uscată”, Primăria Moldova Sulița plătește suma de 79.200,00 RON (16.087,10 EUR).
De asemenea, pentru „Servicii de colectare deșeuri menajere si deșeuri similare – fractie umedă”, aceeași primărie plătește 59.000,00 RON (11.984,08 EUR).
Acestor sume se mai adaugă și TVA.
Să nu credeți însă că peste tot tinerețea înseamnă și viziune.
Constantin Buga este unul dintre cei mai tineri primari din județ și se află la al doilea mandat.
De când a ieșit primar, acesta s-a plans în discuțiile cu unii colegi primari de sumele pe care le plătește pentru curățenia localității, însă nu a schimbat nimic notabil în acest sens.
Primăria Comunei Frumosu plătește pe „servicii de colectare deșeuri menajere și deșeuri similare – fracție umedă suma de 85.800,00 RON, iar pe colectare si transport deșeuri reciclabile – Fractie uscată suma de 32.000,00 RON.
Atfel, Primăria plătește pe gunoaie, într-un an, suma de 117.800,00 RON (23.918,78 EUR).
Toate cele trei primării au primari liberali care, prin CUMPĂRĂRI DIRECTE, au ales firma FLORCONSTRUCT.
Dacă firma este una absolut întâmplătoare, sau dacă într-o zonă de munte în care există animale care sunt hrănite cu resturile din gospodărie, se aruncă deșeuri menajere în valoare de zeci de mii de euro, rămâne de văzut…
De menționat este că în rândul primarilor din județul Suceava există mai multe exemple de gestionare profitabilă și eficientă a acestui segment: Comuna Păltinoasa, Comuna Horodnic de Sus, Comuna Mănăstirea Humorului și lista poate continua.
Mechno Mihail, Petru Jecalo și Constantin Buga sunt doar 3 dintre regii gunoaielor din județul Suceava.
Mai toţi aleşii au afaceri solide, care le aduc venituri substanţiale cu care îşi finanţează activitatea politică, iar când vine vorba de bani, politicienii nu au niciun fel de problemă în a-i scoate din piatră seacă, sau, în cazul nostru, din tomberoane.
Lasa un raspuns