Mii de credincioşi sunt prezenţi chiar acum la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde o sărbătoresc pe Cuvioasa Parascheva, considerată „Ocrotitoarea Moldovei”. Slujba Sfintei Liturghii începe, în jurul orei 9.30, iar cei prezenţi trebuie să respecte şi un set de reguli stricte pentru a preveni infectarea cu SARS COV 2. Incidenţa cazurilor în municipiul Iaşi este în acest moment 10,17 la mia de locuitori.
Astăzi este mare sărbătoare pentru întreaga suflare ortodoxă. Credincioșii o sărbătoresc pe Cuvioasa Parascheva, considerată „Ocrotitoarea Moldovei”, iar mii de oameni sunt asteptati la slujba.
Dacă înainte de pandemie mergeau la sărbătoarea de la Iași peste 200.000 de pelerini, până acum puțin peste 50 de mii de credincioși s-au încumetat să treacă pe la raclă.
Pelerinii trebuie să poarte masca de protecţie, iar cei care nu au primesc din partea organizatorilor. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.
Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă, scrie antena3.ro, potrivit psnews.ro.
Mesajul Mitropolitului cu prilejul sarbatorii Sf Parascheva
Suntem în miez de sărbătoare. Sărbătoare mare la Iași. Hramul catedralei mitropolitane, zi și zile închinate Sfintei, Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva. Mulți credincioși s-au îndreptat spre Iași în aceste zile, dorind să-și așeze inima, sufletul și cugetul și trupul în fața binecuvântatelor moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Sunt mai puțini pelerini anul acesta decât până acum doi ani. Vremurile sunt așa cum sunt și unii credincioși obișnuiți să vină în aceste zile la Iași au preferat să facă acest drum cu câteva săptămâni înainte. Alții poate au amânat pentru sfârșit de octombrie pelerinajul la Iași. Alții poate, dintr-o pricină sau alta, au decis să nu mai vină anul acesta. Pe toți, Sfânta Parascheva îi binecuvântează, inima mare a Sfântului Gheorghe Pelerinul îi cuprinde pe toți și pe fiecare.
Rugăciunea tuturor se îndreaptă către Dumnezeu prin mijlocirea sfinților Parascheva și Gheorghe, în mod special pentru bătrânii, bolnavii și deznădăjduiții din jur sau din lume. Avem încredințarea că puterea lui Dumnezeu, arătată prin sfinții săi, constituie un omofor binecuvântat și de ocrotire asupra noastră și asupra lumii. Pelerinii vor pleca la casele lor cu bucuria în suflet că au fost aproape de sfintele moaște. Pelerinajul în sine este un act tămăduitor. Sufletul devine mai puternic, mintea mai încrezătoare, trupul mai cutezător, pentru a învinge obstacolele de atâtea feluri care se ridică în fața normalității vieții noastre și a vieții lumii.
Dumnezeu să primească dorul, durerea, bucuria fiecăruia, fiecare să primească nu după ceea ce este dezirabil din punct de vedere omenesc, ci ceea ce gândește Dumnezeu bine a fi pentru fiecare. Este necesară răbdarea, îndelunga răbdare, și încrederea în Dumnezeu.
Dumnezeu nu ne lasă, sunt situații dificile, dar purtarea de grijă a lui Dumnezeu, pe căi uneori necunoscute de noi, se arată a fi o prezență constantă. Dumnezeu să ne ocrotească sub mila iubirii Sale, să ne ierte de păcatele pe care cu voie sau fără de voie, ca pământeni, le-am săvârșit, să ne dăruiască puterea încredințării în iertarea Sa.
Și așa mergem mai departe cu gândul la cei din spitale, bolnavi, medici, asistente medicale, infirmieri, cei care în aceste zile sunt pe linia primă a frontului. Dumnezeu să îi ocrotească pe ei, Dumnezeu să îi ocrotească pe toți pelerinii, Dumnezeu să ne aibă sub ocrotirea Sa pe noi, pe toți, și întreaga lume. Așa să fie, amin!
Lasa un raspuns