Comuna Ciocănești, locul în care cultura este nelipsită

Ouăle încondeiate. admirate de toți participanții la acest festivalTimp de două zile comuna-muzeu Ciocănești a îmbrăcat straie de sărbătoare, iar  programul cultural de aici a reușit să atragă personalități marcante din țara noastră. Cea de-a XIII-a ediție a „Festivalului Național al Ouălor Încondeiate” a reușit  să pună în valoare o frumoasă tradiție a zonei, încondeierea ouălor, și să facă totodată cunoscută lumii această comună muzeu.

O manifestare unică în țară, „Festivalul Național al Ouălor Încondeiate”, a debutat sâmbătă cu concursul „Tradiție – Valoare Sacră”, ediția a IV-a, care a avut loc la Școala Gimnazială Ciocănești, precum și cu concursul de încondeiere „Dr. Anton Setnic”, care a avut loc la Casa de Cultură „Florin Gheucă” din Ciocănești. N-au lipsit nici lansările de carte sau simpozioanele, iar cei care au venit aici, au avut ocazia să achiziționeze cele mai deosebite ouă încondeiate, pentru că, gospodinele s-au întrecut în motive și nuanțe, reușind să facă dintr-un ou, o adevărată operă de artă.

 

Radu Bercea, artistul plastic humorean„Spațiile și volumetrie în arhitectura tradițională bucovineană” a fost denumirea expoziției de tablouri, semnată Radu Bercea, o expoziție care a atras privirile tuturor persoanelor care au ajuns la Ciocănești în aceste zile.

Un important moment în cadrul acestui festival a fost primirea oficială în Academia Artelor Tradiționale a meșterului popular Scheul Silvia. Academicianul dr. Corneliu Bucur a spus că „cea mai mare valoare culturală a României este cultura și arta țărănească, iar cea mai importantă componentă socială a poporului român dintotdeauna și pentru viitor este țărănimea cea care a dat chezășie și durată istoriei”.

Totodată, Dumitru Josan va fi primit în Academia Artelor Tradiționale „in memoriam”, a anunțat acadamecianul Corneliu Bucur.

După ce primarul comunei a acordat  diplome pentru păstrarea motivelor tradiționale ciocăneștene localnicilor, a urmat un program de folk susținut de Ștefania Iacob, iar Ion Caramitru și Aurelian Octav Popa au reușit să dovedească încă o dată ce înseamnă „Dor de Eminescu”.

Între timp în sala Casei de Cultură micii încondeietori au primit premiile din partea organizatorilor. Locul I a fost ocupat de Laura Niculiță, din Ciocănești, iar locul doi a revenit Loredanei Mneșciuc din Moldovița. Locul trei a fost împărțit de Georgiana Iriciuc- Rogojești; Denisa Copp- Rogojești și Buzatu Anca din Brăila.

Maria Ciocan, una dintre câștigătoarele premiului întâiConcursul „Coșuri pascale din Ciocănești”, le-a făcut pe gospodinele din această comună să pregătească, cum știu mai frumos, coșul cu bucate reprezentativ pentu Paște. Astfel, trei localnice au reușit să impresioneze juriul, câștigând premiul întâi. Este vorba despre Georgeta Arseniuc, Maria Ciocan și Ileana Chiloti. Premiile au fost acordate de Centrul Cultural Bucovina.

După  concertul de muzică de cameră „Muzicamerfest – compromisuri muzicale”, tenorul sucevean Sorin Ursan Delaclid a încheiat prima zi a festivalului de la Ciocănești.

Ieri, începând cu ora 14:00, micii artiști David și Miruna Țaran, împreună cu Ana Maria Chiloti au susținut un program ce a cuprins cântece religioase, iar prezența Mariei  Dragomiroiu a făcut ca acest festival să fie o reușită, lucru ce recunosc și cei care au fost prezenți în aceste două zile la Ciocănești.

„Venim cu mare drag la Ciocănești în fiecare an și parcă, de la an la an, este tot mai frumos. Venim și să ne vindem marfa, dar și pentru că știm că aici tot timpul sunt invitați la acest festival, oameni valoroși. Este o onoare pentru mine să fiu aici, lângă atâția oameni importanți și vreau să mulțumesc pentru acest lucru organizatorilor care ne-au invitat”, ne-a spus o femeie din Brodina care era prezentă aici pentru a-și expune minunatele ouă încondeiate.

Trebuie remarcat faptul că, în această comună cultura este pusă la loc de cinste, mai ales de către primarul de aici, Radu Ciocan, cel care are grijă să facă din această comună una recunoscută în toată țara și nu numai.

Otilia Mahu, alături de primarul comunei Ciocănești și de Lucia Condrea„Tot ce s-a întâmplat timp de două zile la Ciocănești n-a fost decât încă o dovadă a faptului că, Ciocănești nu este «Satul cultural al României» întâmplător. Noi încercăm să aducem de fiecare dată personalități ale culturii aici, la Ciocănești, pentru ca publicul larg să îi vadă personal aici în comuna noastră și bineînțeles să atragem cât mai multe persoane aici. Trebuie să recunosc că prezența lui Ion Caramitru la Ciocănești a dat și mai multă greutate acestui eveniment. De asemenea, Maria Dragomiroiu, din nou o prezență deosebită, n-a mai fost niciodată în Ciocănești, iar astăzi a fost apreciată de cei prezenți”, a declarat pentru SuceavaLive, Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești.

 

 

 

„Festivalul Național al Ouălor Încondeiate” de la Ciocănești, evoluție clară de la an la an

De asemenea, organizatorii încearcă, în fiecare an, să aducă în fața localnicilor, dar și a celor care aleg ca destinație comuna Ciocănești în această perioadă, un program cultural diferit de cel din anii anteriori.

Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești„Anul acesta am introdus concursul de încondeiere a ouălor pentru cei de la liceu, concurs care nu exista până acum. În plus, am avut și încondeietori din Bulgaria și Ucraina. La fel, ne-am bucurat de prezența Luciei Condrea de la Moldovița, precum și de cea a Letiției Orsivschi de la Vama, ceea ce înseamnă că, dorința mea ca aceste trei muzee să conlucreze este pe cale să se îndeplinească. Am spus întotdeauna că nu suntem în concurență. Eu consider că oricine vine în Bucovina și parcurge cele trei muzee, vede de fapt, tot ce înseamnă această artă pentru zona noastră”, a mai adăugat edilul din Ciocănești.

 

 

Maria Dragomiroiu, o prezență așteptată de oamenii din Ciocănești Actorul Ion Caramitru, pe scena din Ciocănești

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.