Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că luni se dă startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca.

„Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate. Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca.

Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot. Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a declarat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.

Facem precizarea că România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentul (UE) 2019/1157. Deşi mai sunt câteva zile până atunci, Imprimeria Naţională, compania de stat abilitată să producă noile cărţi electronice de identitate abia a lansat o primă licitaţie pentru achiziţia unor elemente de securitate care vor fi utilizate în noile documente de identitate.

Ce opţiuni au oamenii care nu doresc o carte de identitate electronică?

Referitor la această întrebare, oficialii MAI au precizat în luna aprilie 2021 pentru HotNews.ro că, „potrivit art.16 alin.(3) O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

a) unei cărţi electronice de identitate în una dintre următoarele variante: cu toate datele prevăzute în formatul electronic; sau cu toate datele prevăzute în formatul electronic, cu excepţia imaginii impresiunilor papilare.

b) unei cărţi de identitate simple, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.