Creșterea impozitului pe dividende, decisă de guvernanți, va veni la pachet cu aplicarea și asupra veniturilor din dividende ale fondurilor de pensii, care nu vor mai fi acum exceptate. Sistemul de deduceri personale va fi mai generos, de până la 4.500 de lei, și va include deduceri noi, cum ar fi 100 de lei pentru copil la grădiniță și deduceri mai mari pentru angajații cu vârsta de până la 26 de ani.

Limitarea la 33% din salariu a beneficiilor extrasalariale va fi aplicată și la tichetele acordate angajaților, inclusiv cele de masă. Scutirea acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare va fi eliminată și se va reveni la sistemul de impozit de 1% sau 3%, utilizat până în 2017, iar pentru aplicarea cotei de TVA redusă de 5% la achizițiile de locuințe, pragul maxim de preț va reveni de la 700.000 de lei la 450.000 de lei, unde a fost și până în decembrie, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.

Printre măsurile agreate și anunțate anterior în premieră de Profit.ro sunt restricționarea unor activități pe microîntreprindere, cum sunt cele de consultanță, impozitarea dură a câștigurilor din jocuri de noroc, reducerea facilităților acordate în construcții, agricultură și industria alimentară, schimbări la venituri din alte surse decât salariile, majorarea TVA la băuturile cu conținut ridicat de zahăr, precum și schimbarea impozitării imobilelor și creșterea accizelor.

O serie de măsuri au fost anunțate ieri de premierul Nicolae Ciucă. Pe lângă măsurile convenite, prezentate în acest articol, au rămas, dar fără perspective de a fi implementate, și o serie de alte propuneri cum ar fi impozitarea pensiilor speciale și supraimpozitarea veniturilor mari din sistemul bugetar. La taxa pe cifra de afaceri s-a renunțat. De asemenea, PSD a renunțat pentru moment și la introducerea unui sistem de impozitare progresivă, întrucât consideră că este mai întâi necesară o etapă de consolidare fiscală, ca un pas care s-ar putea face către impozit progresiv ulterior.

Subiectul impozitării progresive va reveni, probabil, în anii următori. În cazul impozitării clădirilor, cum a anunțat Profit.ro, planul este să se treacă de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. În acest caz, în timp ce în București impozitul pe locuință ar crește astfel, probabil, cu până la 60% (63% pe un caz calculat de Profit.ro), iar în alte orașe cu prețuri mari la case ar rezulta, de asemenea, majorări, în orașele cu piețe imobiliare neatractive, impozitele ar putea chiar să scadă. Chiar și cu astfel de majorări, impozitele pe clădiri ar rămâne destul de mici.

Toate măsurile menționate au ca moment de aplicare începutul anului 2023, cu excepția majorării accizei la țigări, care ar trebui să intre în vigoare de la data de 1 a lunii următoare celei în care se aprobă ordonanța cu aceste măsuri fiscale. La cum se prezintă acum lucrurile, cel mai probabil majorarea se va aplica de la 1 august.

Măsuri noi

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a prezentat liberalilor, reuniți în ședința BPN, discuțiile din interiorul coaliției privind modificarea Codului Fiscal, mai multe măsuri fiind agreate, precum mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și impozit de 40% pentru venituri din jocurile de noroc și creșterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%.

Impozitul pe dividende urcă de la 5% la 8% și ar urma să se aplice și fondurilor de pensii

Partidele din coaliția de guvernare au decis majorarea impozitului de dividende de la 5% în prezent la 8%.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.