Ridicarea stării de alertă în România aduce schimbări majore în unităţile sanitare. Cele mai multe se vor raporta la COVID-19, aşa cum o fac în cazul gripei sau altor infecţii respiratorii.
Spitalele cresc deja numărul paturilor pentru cei cu alte patologii, iar regulile impuse de pandemie vor fi eliminate.
Triajul epidemiologic nu mai este obligatoriu, la fel şi masca de protecţie, însă acestea sunt încă recomandate.
Sunt reluate şi vizitele aparţinătorilor, asta după ce în prima parte a pandemiei rudele nu i-au putut vedea pe cei dragi aflaţi pe patul de spital.
Ridicarea stării de alertă a dat mai mult curaj unui bărbat să ajungă la control. În vârstă de 73 de ani, acesta a suferit o operaţie pe cord deschis şi are nevoie periodic de investigaţii medicale.
Odată cu scăderea cazurilor de COVIID-19, spitalele pregătesc mai multe zone verzi pentru cei cu alte afectiuni.
„E clar că se va merge pe un circuit dublu, în Institutul Matei Balș, va fi circuit COVID atâta timp cât va exista infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat dr. Adrian Marinescu.
Toate unităţile medicale vor avea în continuare zone în care să fie trataţi cei care se pozitivează în timpul internării.
Dacă timp de 2 ani vizitele aparţinătorilor în spitale au fost limitate, acestea vor putea fi reluate, însă în anumite condiţii.
”Apartinatorul va putea să vină să îi aducă diferite lucruri necesare pacientului sau să viziteze ruda, după un anumit protocol, cu vizita medicului curant într-un interval de timp foarte bine stabilit”, a spus Mihai Drăguțescu, director medical la Spitalul Colentina.
În cadrul multor cabinete ale medicilor de familie încă se păstrează reguli de protecţie.
Deşi 8 martie a fost ultima zi în care în România a fost stare de alertă, cele mai multe schimbări in cadrul unităţilor sanitare se vor produce de la începutul lunii aprilie.
Lasa un raspuns