De la finele acestei luni, organele de poliție vor putea intra în locuințele oamenilor chiar și fără să le dăm voie, folosind eventual forța. Acest lucru se va întâmpla doar în anumite situații specifice precum săvârșirea unei infracțiuni, urmărirea unor infractori sau a unei acțiuni teroriste. Organele poliției aveau și până la aceste modificări binecuvântarea legii să intre în locuințele cetățenilor, doar că legea nu era foarte detaliată aici.
Situațiile în care va putea un polițist să intre în locuința cetățenilor, chiar fără să aibă permisiunea proprietarilor și, eventual, folosind forța, sunt prevăzute în Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, document care se va aplica din 26 ianuarie 2020.
Actul normativ prevede că un polițist va avea dreptul să intre în orice mod într-o locuință sau un spațiu delimitat deținut de o persoană sau o firmă, chiar și fără acordul proprietarului/reprezentantului legal, pentru:
- a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol;
- a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată;
- a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu;
- a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu.
În toate cazurile de mai sus, folosirea forței se va putea face dacă: există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor sau în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu.
Sunt trecute în lege mai multe detalii cu privire la pătrunderea în locuințe. De exemplu, dacă v-ați imaginat, citind cele de mai sus, că polițistul va putea rămâne oricât de mult va vrea în spațiul respectiv sau că va putea face percheziții, v-ați înșelat – nu va putea face aceste lucruri. Oricum, față de reglementarea actuală, din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, aceste prevederi vor completa un cadru nedetaliat până acum.
Amenzi mai mari și prevederi mai clare pentru legitimarea cetățenilor
În Monitorul Oficial al României Partea I nr. 868/28.10.2019 a fost publicată Legea nr. 192 din 25.10.2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice: https://www.cnpromania.ro/upload/blog/Legea_192_din_2019_modificarea_si_completarea_unor_acte_normative_din_domeniul_ordinii_si_sigurantei_publice.pdf
Prin Lege s-au propus și s-au adoptat măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin aceasta înţelegându-se instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi fizice a personalului angrenat.
Măsurile sunt însoţite şi de o serie de garanţii oferite cetăţeanului, care, prin texte de lege predictibile va cunoaşte care îi sunt drepturile, căror obligaţii trebuie să se conformeze, care sunt limitele de acţiune ale poliţistului, motivele utilizării unor mijloace din dotare.
Prin această lege se amendează Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române și Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române.
Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie 2020, vor intra în vigoare prevederile Legii 192 din 2019 care modifică şi completează unele acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.
IPJ Suceava va informa în mod constat cetățenii cu privire la modificările legislative, tocmai pentru ca acestea să fie însușite de cetățeni.
În acest context, se aduce în atenţia cetăţenilor noile prevederi cu privire la legitimarea persoanei.
Stabilirea identităţii unei persoane se face pe baza actelor de identitate. Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identităţii se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declaraţiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii.
Poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care:
- a) aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;
- b) există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
- c) aceasta solicită sprijinul sau intervenţia organelor de poliţie ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilităţii, consumului de alcool sau altor substanţe psihoactive ori a altor asemenea circumstanţe necesită sprijinul organelor abilitate;
- d) descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
- e) aceasta desfăşoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în faţa unei autorităţi sau instituţii publice;
- f) aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat;
- g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condiţiile legii;
- h) există obligaţia legală de a se stabili identitatea acesteia.
De asemenea, poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei, verbal, motivul legitimării.
La solicitarea poliţistului, persoana are obligaţia de a înmâna acestuia actele de identitate şi de a comunica informaţiile necesare stabilirii sau, după caz, verificării identităţii sale.
Lasa un raspuns