După ce cei patru cercetători din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, respectiv dr. biolog Liliana Luca, dr. ing. Daniela Pauliuc, dr. ing. Florin Ursachi și prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, coordonator al echipei, au elaborat un studiu privind calitățile mierii de mană și ale celei poliflore montane din Bucovina și au stabilit că sunt mai bune decât celebra miere de manuka, produsă în Noua Zeelandă, a venit timpul ca acest aspect să fie certificat la nivel european.

Astfel, decanul Facultății de Inginerie Alimentară, Mircea Oroian, împreună cu directoarea Direcției Județene pentru Agricultură Suceava, Claudia Gogu, încearcă să ducă la un alt nivel acest studiu, lucrând la elaborarea unui caiet de sarcini pentru acest produs, astfel încât să fie recunoscut pe scheme de calitate europeană, DOP sau IGP.

„Județul Suceava nu are o astfel de certificare a unui produs alimentar, până în acest moment, iar noi ne dorim asta. Urmează să facem o serie de întâlniri atât cu apicultorii, cât și cu cercetătorii USV și cu reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, penru a stabili toți pașii”, a declarat directoarea DAJ Suceava, Claudia Gogu.

Mierea de mană este un tip special de miere, care nu este produsă din nectarul florilor, ci din seva copacilor (precum bradul, stejarul, fagul sau arțarul) și din excrețiile dulci ale afidelor și ale altor insecte care se hrănesc cu seva arborilor. Aceasta are o culoare mai închisă, o consistență mai densă și un gust ușor caramelizat, cu note specifice de rășină sau lemn. Mierea polifloră montană este obținută din nectarul florilor, iar datorită diversității plantelor medicinale prezintă proprietăți terapeutice.

Citește și: Mierea de mană și mierea polifloră montană din județul Suceava, similare sau mai bune decât mierea de manuka

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.