Florin Cîțu și-a depus vineri, 20 august, oficial candidatura pentru președinția Partidului Național Liberal și a încercat să se distanțeze de contracandidatul său, Ludovic Orban, care are o moțiune liberal-conservatoare. Moțiunea cu care candidează premierul se intitulează „România liberală”.

„Această candidatură, această moțiune, această competiție, nu este despre mine, nu este despre contracandidatul meu, este despre viitorul PNL în politica din România, dar și despre viitorul României. Indiferent în ce situaţie mă voi afla, alături de cine vom guverna în următorii 8 ani de zile, nu voi abdica niciodată de la principiile liberale”, a declarat premierul Florin Cîțu.

La depunerea moțiunii de candidatură au fost prezenți și liberali importanți din județul Suceava, respectiv senatorul Daniel Cadariu, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, precum și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Moţiunea prin care Florin Cîţu candidează pentru funcţia de preşedinte al PNL se numeşte „România liberală” şi are 28 de pagini.

Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.

În ceea ce privește ideologia, Cîțu spune că „PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creștin-democrația și conservatorismul. Lianții ideologici care unesc toate orientările din interiorul partidului sunt fondul liberal comun și apartenența la mișcarea populară europeană”.

„Esenţa liberalismului: proprietatea privată şi toate corolarele care decurg din aceasta – ordinea pieţei libere, încrederea în capacitatea antreprenorială şi buna funcţionare a democraţiei – nu s-au bucurat de atenţia cuvenită în societatea românească, ci au fost mai degrabă stigmatizate”, precizează Florin Cîţu în textul moţiunii.

Liberalismul modern pe care îl susţine actualul prim-ministru se bazează pe următorii piloni:

  • Punerea cetăţenilor în centrul guvernării şi politicii prin oferirea celui mai avantajos contract politic pentru aceştia.
  • Statul de drept.
  • Statul eficient pus în slujba cetăţeanului.
  • Concentrarea statului asupra furnizării corespunzătoare a celor mai importante bunuri şi servicii publice.
  • Furnizarea cadrului instituţional necesar producţiei private eficiente a unor bunuri şi servicii aflate astăzi în sarcina statului.

Congresul PNL va avea loc în data de 25 septembrie, iar la eveniment vor participa 5.000 de delegaţi liberali din ţară.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.