Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a anunțat că vineri, 12 iunie, a avut loc şedinţa plenului Senatului, desfășurată online, pentru a dezbate și adopta, în procedură de urgență, L367/11.06.2020 -“Propunerea legislativă privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale precum și pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.

„Adoptând această propunere legislativă administrațiile locale și județene NU vor fi blocate! Mandatele aleșilor locali (primari, consilieri locali și consilieri județeni) au fost prelungite până la 1 noiembrie 2020
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 100 voturi “pentru” şi 28 abțineri. Deși se regăseau printre inițiatorii proiectului, senatorii liberali s-au abținut de la vot. Mă întreb, ce părere au aleșii locali PNL vis-a-vis de atitudinea senatorilor PNL ?
Proiectul de lege prevede că mandatele în curs ale primarilor și consiliilor locale, a primarului general și Consiliului General al municipiului Bucureşti, ale preşedinţilor de consilii judeţene și consilierilor judeţeni se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020”, a transmis senatorul sucevean.

Potrivit acestuia, data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării, iar Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale.

„Proiectul prevede și anumite restrângeri de termene, înjumătăţirea numărului de semnături, modalitatea de strângere a acestora şi de înregistrare.
Stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 trebuie să ţină cont de contextul epidemiologic, de necesitatea prevenirii răspândirii infecțiilor cu noul coronavirsus şi de restricţiile impuse în acest context prin starea de alertă cu impact direct asupra colectării semnăturilor de susţinere a candidaților, asupra depunerii candidaturilor, asupra desfăşurării campaniei electorale, a organizării votării propriu zise, numărării voturilor şi centralizării rezultatelor”, a mai precizat senatorul Iordache.

Camera Deputaţilor este for decizional asupra acestui proiect de lege.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.