Senatorul PSD Virginel Iordache susține că actul normativ privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei, are prevederi haotice, pe alocuri absurde și imposibil de aplicat sau de urmat.

De asemenea, acesta îi atrage atenția premierului Orban că educația de calitate și sănătatea sunt scumpe, dar copiii acestei țări merită din plin această investiție pentru “simplul” motiv că ei sunt viitorul.

„Redeschiderea școlilor, încă, o ….. ENIGMĂ ,

In sfârșit a apărut și mult așteptatul “Ghid școlar antipandemic” cu prevederi haotice, pe alocuri absurde și imposibil de aplicat sau de urmat. Prevederile ghidului, sus menționat, ar trebui respectate ad litteram pentru ca școlile să poată fi redeschise in condiții de securitate pe 14 Septembrie.
Dar ce să vezi ? nici nu s-a uscat cerneala pe ghidul cu pricina și a și fost modificat, chiar de Ministrul Educației . Când …? la numai câteva ore de la adoptarea acestuia.
Este vorba despre celebra declarație pe proprie răspundere, care făcea trimitere la un cod penal care nu mai este în vigoare acum și care expunea părinții deschiderii unor dosare penale dacă nu stabileau exact problemele medicale ale copiilor. Modificarea efecuată este inutilă deoarece declarația cu pricina rămâne, in textul corectat introducându-se sintagma “ după cum cunosc” , ceea ce exonerează de răspundere părintele. Declarația, pe propria răspundere, pe care ar trebui să o completeze părintele are ca efect “debirocratizarea învățământului 😂 “ și seamănă leit cu declarația pe care trebuia să o completeze fiecare român in timpul stării de urgență. Au uitat oare decidenții din guvernul României de misiunea medicului de familie, de prevederile legii care obligă tot personalul didactic și nedidactic, la un control medical inaninte de începerea anului școlar ? Declarația pe propria răspundere este un act inutil care arată un sigur lucru: fuga de responsabilitate a celor care diriguiesc, astăzi, destinele învățământului și care îngreunează activitatea învățătorilor, profesorilor diriginți, managerilor de școli etc. Cu această declarație vom introduce un nou postulat in învățământ( postulatul Anisie): “ …in școlile din România lucrurile se desfășoară excelent : elevii și părinții ne cam încurcă”.
Trebuie să spun că in nicio țară din UE nu se solicită o asemenea declarație. Fac toate aceste precizări, nu din dorința de a fi neapărat critic, ci din dorința de a trage un semnal de alarmă despre situația care s-ar putea crea (părinții sau tutorii legali nu sunt epidemiologi). Mai pot fi puse câteva întrebări :
– cine va completa declarația pe propria răspundere pentru elevii ce locuiesc la internat, la gazdă,
– dar, pentru elevii ce provin din alte țări?
O altă problemă ce trebuia rezolvată urgent era problema financiară a unităților școlare . Nu am sa mă refer in ceea ce urmează la eficiența purtării măștii, ci la cheltuielile legate de procurarea acestora și a soluțiilor dezinfectante. Să luam ca exemplu o unitate școlară cu 850 de elevi, cu o încadrare formată din 60 de cadre didactice și 40 personal nedidactic .Iată calculele :
MĂȘTI
a)Elevi
850elevi x 2măsti= 1700măști/zi
1700măști x2 lei/buc= 3400lei/zi
3400lei x20 zile x9 luni=612000lei/an

b)Cadre didactice: Un calcul, similar:
60 cadre didactice x2 buc/ zi x 2 lei/ buc x 20zile x 9luni=43200 lei

c)Personal nedidactic:40 x2 buc/zi x2 lei/ bucx20zile x 11 luni = 35200 lei
Total valoare măști =690400lei
DEZINFECTANT
In condițiile in care fiecare copil, profesor și angajat al școlii s-ar dezinfecta pe mâini doar la sosire și plecare din școală ar folosi minimum 10 ml de dezinfectant, calculele ar arată astfel:
950 utilizatori x 10ml= 9500ml/ zi= 9,5litri/zi
9,5 l x 20 zile x 10 luni( media) =1900 litri dezinfectant/ an școlar
1900 l x 70 lei/ litru( preț internet)= 133000 lei
Valoare totală cheltuieli pe an școlar =823 400 lei
Să priceapă și cei de la MEN suma este de peste 8 miliarde de lei vechi …
Deci pentru ca școala sa înceapă in condiții de securitate, numai pentru participanții la activitatea din școală este nevoie de o asemenea sumă . La asta se adaugă sumele necesare dezinfectarii sălilor de clasă, laboratoare, bănci, birouri, calculatoare, tehnica IT, paravane din plexiglas etc.
Nu mai discutăm despre unitățile școlare care au internate și cantine.
Și toate aceste cheltuieli sunt date pe spatele autorităților locale , cu promisiunea că ele vor fi decontate din bani europeni.
Bugetele locale nu pot face față unor asemenea cheltuieli .
Cum poate managerul unei unități școlare și Consiliul de administrație al unității respective, să angajeze școala in asemenea cheltuieli ? La acestea se adaugă cheltuielile de personal și cheltuieli cu utilitățile .
Din acest motiv solicit, public, ca parcursul anului școlar 2020/2021, legea finanțării/ elev să nu se mai aplice .
Stimați guvernanți, lăsați copiii și personalul din învățământ să vină la școală in condiții de securitate.
Dle Orban, educația de calitate și sănătatea sunt scumpe , dar copiii acestei țări merită din plin această investiție pentru “simplul” motiv că ei sunt viitorul”, a scris senatorul Iordache pe Facebook.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.