Protejarea pielii pe timpul verii este cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont cont ne expunem la soare. Radiațiile UVA aduc beneficii asupra organismului, dar și o serie de probleme.

Tipul de piele este cel de care depinde cat de tare e afectata pielea de expunerea la razele UV. De pilda, pielea foarte alba este mai sensibila la radiatiile acestea, in timp ce pielea mai inchisa la culoare este mai rezistenta, avand capacitatea naturala de a se proteja mai bine de efectele razelor UV.

În cazul expunerii controlate la soare, radiațiile UVA au o serie de efecte benefice pentru sănătatea noastră. Potrivit medicilor, între 5 și 15 minute de expunere ocazională a pielii la soare, de 3 ori pe săptămână în lunile de vara, sunt mai mult decât suficiente pentru menținerea nivelului de vitamina D în limitele normale. Radiațiile au capacitatea de a trata anumite afecțiuni dermatologice, printre care: psoriazis, eczema, vitiligo sau dermatita atopica.

Expunerea îndelunagata la razele UVA afectează profund sănătatea și aspectul fizic.

În urma expunerii se secretă melanină, un compus polimer care pigmentează pielea și care are rolul de a proteja celulele de distrugere pe care o provoacă razele ultraviolete. În urma expunerii, se formează un bronz care se obtine rapid, dar care nu durează foarte mult.

Mai mult decât atât, razele UVA penetrează straturile mai profunde ale pielii, afecând țesuturile conjunctive și totodată vasele de sânge.

Drept urmare, pielea își pierde din elasticitate și astfel apar ridurile.

Asadar, radiațiile UVA sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii.

Studiile facute recent in domeniu sufereaza faptul ca expunerea excesiva la radiatiile UVA favorizează aparitia cancerului de piele, fiind printre primii factori teratogeni.

Următoarele sfaturi recomandate de clickpentrufemei.ro te vor ajuta să înțelegi cum să îți protejezi piele și să te expui la soare sănătos:

Aplică protecţie solară.

Crema de faţă cu protecţie solară este absolut necesară în sezonul cald. Aceasta trebuie aplicată cu 5 minute înainte de a te expune la soare. Mare atenţie! Întotdeauna alege o cremă cu factor de protecţie UVA, dar şi UVB, pentru o protecţie mai mare.

Evită orele când soarele arde cu putere

Limitează să îţi expui faţa radiaţiilor UV în intervalul 10-16.

Hidratează

Aplică dimineaţa o cremă de faţă hidratantă în locul unei baze de machiaj. În acest fel, radiaţiile puternice nu mai pătrund adânc în piele.

Produse de make-up cu factor de protecţie

Cele mai bune produse pentru machiaj sunt cele care au protecţie solară, precum fondul de ten cu factor de protecţie SPF. Recomandat este să nu faci plajă cu machiaj pe ten deoarece, în prezența căldurii excesive, porii tenului se deschid, iar machiajul nu face altceva decât să îi înfunde și să creeze acnee.

Nu-ţi mai bronza faţa

Bronzarea tenului este cea mai mare greşeală pe care o facem. Nu numai că tenul va îmbătrâni prematur dacă îl expui radiaţiilor solare în mod repetat, însă creşte şi riscul de cancer de piele.

Crema pe bază de ulei

Tenul are cel mai mult de suferit de pe urma radiaţiilor solare. Aşadar, asigură-te că pielea ta primeşte hidratarea de care are nevoie după ce te întorci de la plajă, aplicând din belşug o cremă pe bază de ulei atât de faţă, cât şi pe gât.

Sursa: Sănătos  Valley

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.