De la începutul acestei săptămâni farmaciile din Suceava au întâmpinat mari greutăți în eliberarea medicamentelor în baza unei rețete compensate sau gratuite, acest lucru fiind cauzat de sistemul cardurilor de sănătate care a picat din nou. De altfel, nici medicii de familie și nici medicii din ambulatoriile de specialitate nu pot prescrie tratamentele necesare pacienților și nu pot înregistra în sistem consultațiile efectuate.
Acest lucru nu este tocmai benefic în plin sezon de gripă și coronavirus, întrucât sunt foarte mulți suceveni care suferă de boli cronice și au nevoie de medicamente și consultații, pe care nu își permit să le plătească integral.
La o farmacie din centrul municipiului Suceava nu s-au putut elibera medicamente în baza rețetelor compensate încă de la începutul săptămânii.
„De luni a început sistemul să meargă greoi, apoi au fost zile când nu a mers deloc și nici astăzi (12 martie n.r., până la ora 10:00) nu am putut elibera medicamente. Nu putem elibera offline pentru că nu ne validează rețetele”, a precizat angajata unei farmacii din centrul Sucevei.
Cozile la medicii de familie sunt și ele interminabile pentru că aceștia nu pot prescrie tratamentele necesare pacienților, iar cei din urmă, majoritatea bolnavi cronici, au de suferit pentru că nu își permit să își cumpere medicamentele la preț întreg.
„De la începutul săptămânii tot merg la medicul de familie și nu reușește să îmi dea rețeta pentru tratament. Eu sufăr cu inima și pastilele sunt scumpe, nu am bani să le iau fără compensare. Acum am cumpărat pentru trei zile, dar sper că o să repare sistemul, că m-am săturat. Mereu sunt numai probleme de când am primit cardurile astea de sănătate”, a declarat Ioana S., în vârstă de 62 de ani, din municipiul Suceava.
De cealaltă parte, medicii de familie sunt și ei furioși pe sistemul cardurilor de sănătate care șchiopătează și se împotmolește parcă de fiecare dată când este mai mare nevoie de el. Aceștia se plâng că nu pot înregistra consultațiile în sistem și, prin urmare, serviciile nu le sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate.
„De la începutul săptămânii am întâmpinat probleme cu sistemul. E dificil de lucrat așa. Oamenii au nevoie acum de consultații și de tratamente, nu peste multe zile, când reușesc ei să repare ceva ce nu a mers niciodată bine. Gândiți-vă că noi trebuie să înregistrăm, când își va reveni sistemul, toate procedurile făcute. Își cam bat joc de noi”, a declarat un medic de familie din județ.
În aceeași ordine de idei, medicii de familie refuză să mai elibereze reţetele off-line, aşa cum se întâmpla până acum, pentru că, în trecut, medicamentele n-au fost decontate, iar doctorii au fost buni de plată.
De cealaltă parte, conducerea locală a CASS Suceava pare ruptă de realitate, iar în instituția sucevenă domnește incompetența . Președintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorțu, a declarat că, atât medicii de familie, cât și farmaciile pot valida offline serviciile medicale și farmaceutice prestate, până la remedierea situației.
„În perioada în care Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este indisponibilă, furnizorii aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări vor acorda servicii medicale și farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale”, a declarat Cristi Bleorțu, președintele – director general al CAS Suceava.
Totuși pe pacienții suceveni nu îi încălzește cu nimic faptul că „sistemul funcționează offline” atâta timp cât nu își pot lua medicamentele de care au stringentă nevoie în tratarea bolilor.
Lasa un raspuns