Republica Moldova a început un program de reeducare mai puțin obișnuit pentru șoferii prinși băuți la volan.
Cei care vor să își redobândească dreptul de a conduce trebuie să meargă la morgă, să participe la procesul de autopsie și să spele cadavre, pentru a conștientiza efectul posibil fatal al consumul de alcool la volan. De asemenea, ei vor fi obligați și să meargă în spitale pentru a le acorda asistență victimelor accidentelor rutiere și să participe la cursuri despre riscurile consumului de alcool, anunță publika.md.
6 dintre bărbații prinși beți la volan au mers deja joi, 2 mai, la Centrul de Medicină Legală din Chișinău. Unul dintre șoferi a ieșit afară după numai câteva minute deoarece i s-a făcut rău. El a fost exclus din program, însă va putea participa la program cu un alt grup.
Programul durează 3 luni și costă 4.000 de lei, bani care sunt plătiți de șoferi. Programul este alcătuit din 12 sesiuni: 3 individuale, iar 9 de grup.
Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat anul trecut de Guvernul Republicii Moldova.
Legea prevede că cei care urcă la volan în stare de ebrietate rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. În cazul în care instanţa le suspendă carnetul, șoferii îşi pot recupera permisul numai după ce trec programul. Dacă instanța le anulează permisul, ei trebuie să participe la program și, în plus, să susţină din nou şi examenele auto.
Sursa: G. Real News
Lasa un raspuns