După modelul clădirilor cu risc seismic, şi spitalele vor avea buline. Acestea vor atesta calitatea serviciilor oferite pacienţilor, dar şi dacă au fost acreditate de evaluatorii ″Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate″⁣.

Aşadar, bolnavii vor afla încă de la intrare la ce să se aştepte şi pot hotărî pe loc dacă vor să se trateze sau nu în unitatea respectivă.

Spitalul Sfântul Ioan cel Nou din Suceava era în urmă cu câţiva ani în categoria 5 din 6 în evaluarea pentru acreditare. Adică nu îndeplinea condiţiile necesare pentru ca pacienţii să fie trataţi în siguranţă. După investiţii serioase lucrurile s-au schimbat radical.

Liviu Cârlan, medic şef UPU-SMURD Suceava: „În urmă cu trei ani a avut loc o reamenajare şi o extindere a UPU. A fost ceva spectaculos. De la 300 de metri pătraţi, UPU a ajuns la 2.000 de metri pătraţi. Avem şi aparatură modernă în dotare: de la computer tomograf, imagistică digitală, ecografie şi aparatură de laborator de ultima generație.″

Reprezentaţii Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate verifică printre altele dacă există circuite şi protocoale, dacă sunt aplicate procedurile, dar şi cât de respectate sunt drepturile pacienților.

Răzvan Bandac, şef secţie Ortopedie- Traumatologie: ″S-a îmbunătăţit considerabil tehnica şi calitatea actului medical. Dacă comparăm cu 10 ani în urmă, s-a îmbunătăţit considerabil. În ortopedie, dacă nu ai tehnica şi protocoale foarte clare, rezultatele nu sunt satisfăcătoare.″⁣

Evaluatorii vor ca pacienţii să ştie exact care sunt condiţiile. Şi cer unităţilor sanitare să afişeze dacă sunt acreditate sau în curs de acreditare.

Însemnele vor fi afişate la intrarea în unităţile sanitare, la o distanţă de 1,5 – 2 m de sol, într-un loc vizibil. Pe bulină va scrie acreditat ANMCS, dar şi categoria de acreditare: cu recomandări, cu rezerve sau cu încredere redusă.

Mai există un însemn, o plăcuţă pe care va scrie în proces de acreditare. Ar trebui de pildă să fie afişată la intrarea în spitalul Cantacuzino din Bucureşti. Unitatea sanitară nu a trecut evaluarea, aşa că autorităţile au dat un termen de 1 an pentru remedierea problemelor. Aceeaşi plăcuță ar trebui să se regăsească pe spitalele care încă nu au primit vizita elvaluatorilor sau care nu au primit rezultatul.″

În ciclul 2 de acrediatre, până acum, autoritatea a evaluat 145 de spitale. Niciunul nu este în categoria 1, adică fără probleme. 29 au fost acreditate cu recomandări, iar 10 cu rezerve. 88 nu respectau planul de conformare, aşa că li s-a mai dat 1 an pentru remediere. Iar 11 nu au primit acreditare. În următorii 2 ani ar trebui verificate alte peste 400 de spitale.

Însemnele ar trebui să se regăsească pe toate documentele oficiale eliberate de spital, cum sunt fişele de externare sau scrisorile medicale. Ordinul e pus în dezbatere publică şi ar trebui să intre în vigoare în toamnă.

Sursa: Știrile Pro Tv

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.