Fostul șef al statului a precizat, în repetate rânduri, că niciun serviciu secret nu s-a implicat în campania prezidențială din 2014, deci nu a influențat, în niciun fel, rezultatul alegerilor prezidențiale.
„Categoric serviciul nu s-a inhamat la asa ceva (n.r.: implicarea în campania prezidențială din 2014). Nici SIE. Serviciul nu-l poate implica nimeni. Rezultatul alegerilor mi-a aratat ca daca intrai in masinaria unui serviciu, sa te denigreze, era vai de steaua ta. Ori ei nu s-au pretat la asa ceva. In anturajul politic la varf circula ca Ponta vrea sa-i ia capul lui Coldea si asta e un argument in plus de ce nu am vrut sa fac niciun fel de miscare la conducerea serviciilor. Ar fi avut capacitatea ca pe oricare dintre cei doi candidati sa-i denigreze, dar niciunul dintre servicii nu a facut asta”, a subliniat Traian Băsescu.
Fostul liberal, Sorin Roșca Stănescu, punctează că astfel de afirmații venite din partea fostului șef al statului, dacă se dovedesc ca fiind adevărate, este un fapt foarte grav.
SRS interpretează că oricum ar fi, adevărate sau neadevărate, situația este una gravă. Dacă este adevărat că SRI are capacitatea de a distruge imaginea și credibilitatea unui prezidențiabil, imaginea serviciului va fi dinamitată și va trebui reformat din temelii. Totodată, în cazul în care fostul șef al statului ar avea dreptate în ceea ce afirmă, s-ar dovedi că în ultimii 10 ani s-a practicat o operațiune tipică de poliție politică, mortală pentru un stat de drept.
Dacă nu este adevărat ce spune Traian Băsescu despre posibilitățile DNA de a distruge un candidat la prezidențiale, credibilitatea fostului președinte va fi una pusă la îndoială, este de părere fostul senator PNL.
”In direct si la ora de varf, iesit la rampa pentru a asigura opinia publica şi pe Elena Udrea ca nu este abandonata – oare, se teme de ceva? – fostul presedinte Traian Basescu a facut si a repetat o afirmatie naucitoare. Si anume ca, serviciile secrete din Romania nu s-au implicat politic in campania prezidentiala din 2014. Caci, a spus fostul presedintele, daca s-ar fi implicat, l-ar fi facut praf si pulbere pe unul dintre candidaţi. Aceasta ultima propozitie, daca are o sustinere in realitate, ne demonstreaza un fapt extrem de grav. Ca serviciile secrete si, in primul rand, SRI ar dispune de intreaga logistica necesara pentru a discredita si elimina un jucator politic, oricare ar fi acesta. Daca fostul presedintele nu minte, atunci ne aflam in prezenta unei situatii extrem de grave, care pune in paranteza intregul stat de drept.
Ce inseamna afirmatia repetata a lui Traian Basescu conform careia, un serviciu secret – discutia se purta in jurul SRI si a tandemului Maior – Coldea – daca intervine intr-o campanie electorala, dispune de potentialul necesar pentru a-l face praf pe unul dintre candidaţi? Inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca in acceptiunea celui care a coordonat serviciile secrete timp de zece ani, de la nivelul conducerii CSAT, SRI dispune de intreg arsenalul necesar pentru a face o asemenea operatiune. O operatiune tipica de poliţie politica, extrem de periculoasa, daca nu cumva mortala, pentru un stat de drept.
Si ce inseamna acest arsenal? Cum ar putea un serviciu secret sa distruga imaginea unui candidat prezidenţial? In primul rand, serviciul secret, daca intram in logica lui Traian Basescu, ar trebui sa dispuna de informatii extrem de compromiţatoare referitoare la respectivul om politic. Informaţii pe care le-a detinut mai mult timp, le-a aprofundat, le-a completat, dar pe care nu le-a devoalat institutiilor in drept. Daca ele ar fi de natura penala, obligatia SRI ar fi fost sa trimita respectivele rapoarte pe adresa procurorului general. Daca ele tin de siguranţa nationala, trebuie informat seful Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. Daca au existat asemenea informatii si ele nu au fost devoalate, inseamna ca responsabilii Serviciului Roman de Informaţii au savarsit o grava infractiune de ascundere a unor probe penale. Cum ar mai putea altfel distruge un serviciu, in campania prezidentiala, credibilitatea unui candidat? Pur si simplu, inventand acuzatii, printr-un procedeu de contrafacere, in care sunt utilizate, atat unele informatii reale, cat si informatii plauzibile. Adica, ipotetice. Ceea ce ar insemna ca SRI are capacitatea si aparatul necesar pentru a elabora scenarii de acest fel.
Dar nu ajunge. Pentru a putea discredita, cu desavarsire, un candidat prezidenţial, nu sunt suficiente nici informatiile reale, nici informatiile imaginare aruncate pe piata. Este obligatoriu ca SRI sa dispuna de un intreg mecanism la nivel media, la nivel parlamentar, dar si interiorul Parchetelor si al justitiei, care sa poata fi pus in miscare impotriva respectivei persoane. Asta inseamna, nici mai mult, nici mai putin, decat un numar mult mai mare de ofiteri acoperiti decat cel pe care ni l-am putea imagina.
Si tot nu ajunge. Pentru a scoate din peisaj un candidat prezidenţial, mai este necesara si manipulare directa a votului cetatenilor, pur si simplu, prin schimbarea rezultatului.
Daca ipoteza lansata de Traian Basescu este reala, atunci inseamna ca buna parte dintre resursele pe care societatea le aloca SRI, in scopul de a proteja Constitutia si siguranta acestei tari, capata o alta destinatie, care consta incalcarea Constitutiei si atentatul la siguranta acestei tari.
Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca, dupa iesirea la rampa a lui Traian Basescu, din seara zilei de marţi, 24 februarie 2015, nimic nu mai ramane din ce a fost odata. Fie Traian Basescu va trebui sa demonstreze ca a spus adevarul si atunci, cu adevarat, imaginea SRI va fi dinamitata, iar institutia va trebui schimbata din temelii, fie acelasi Traian Basescu va fi dovedit drept un mare mincinos, care utilizeaza prestigiul unei persoane care a detinut functia suprema in stat, timp de zece ani, pentru a decredibiliza, destabiliza si distruge cel mai important serviciu secret al tarii. Ori una, ori alta!”, susține Sorin Roșca Stănescu pe blogul personal.
Lasa un raspuns