Guvernul vrea să reglementeze pentru prima oară activitatea firmelor de recuperare creanțe din România în raport cu persoanele fizice, iar condițiile sunt dure. Băncile nu vor mai avea voie să externalizeze portofoliile de credite curente și nici să vândă creanțele către firmele deținute de ele, în timp ce recuperatorilor li se interzice să mai perceapă dobânzi pentru creanțele achiziționate sau să hărțuiască în vreun fel debitorii, așa cum se întâmplă în unele cazuri acum, potrivit unui proiect de ordonanță publicat de ANPC.

Și senatoarea PNL, Vasilica Steliana Miron, a inițiat un proiect legislativ asemănător, care a trecut deja de Senat.

„După cum vă amintiți, împreună cu colegii mei am inițiat un proiect legislativ privind limitarea câștigurilor rezultate din cesiunile de creanțe bancare și stoparea abuzurilor, care se fac împotriva debitorilor.Acest proiect legislativ a trecut de Senat, urmând să se dezbată în Camera Deputaților, sperăm la începutul sesiunii parlamentare.Spre surprinderea mea, am constat că acest proiect zace în sertarele Camerei Deputaților, în timp ce Guvernul Cioloș, pregătește o Ordonanță de Urgență, prin care să reglementeze, pentru prima oară în țara noastră, activitatea firmelor de recuperări creanțe bancare, în sensul ca aceste firme să nu mai poată percepe dobânzi sau să hărțuiască în vreun fel debitorii. Totodată se va interzice ca băncile să-si vândă creanțele către firmele deținute de ele.Din punctul meu de vedere această măsura legislativă, chiar dacă nu stopează definitiv abuzurile firmelor de recuperări creanțe, este un pas înainte, este o măsură benefică, este un sprijin pentru debitori, venit totuși cu mare întârziere.Cu toate acestea sper că și Camera Deputaților va vota proiectul legislativ pe care l-am inițiat alături de colegii mei. Indiferent de cine va schimba legislația, (noi prin Parlament, sau Guvernul prin OUG) un lucru este cert: vedem astăzi un alt mod de a face politică, pentru români și nu pentru grupurile de interese”, consideră Vasilica Steliana Miron.

Proiectul mai spune că firmele sunt obligate să notifice consumatorii cu privire la drepturile pe care aceștia le au, inclusiv acela de a contesta creanța în instanță, iar timp de o lună nu au voie să ia nicio măsură împotriva lor. În acest interval, debitorul poate contesta existența sau valoarea datoriei, iar firma este obligată să răspundă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.