Populaţia lumii ar putea ajunge la un vârf de aproximativ 9,7 miliarde de oameni în 2064, după care va scădea până la 8,8 miliarde în 2100, potrivit unui studiu publicat în The Lancet. Fiecare țară va avea fluctuații de populație. Potrivit prognozei, România va fi puternic afectată de fenomenul depopulării: sub opt milioane de oameni vor trăi în țara noastră, conform scenariului de bază.

Oamenii de ştiinţă au realizat proiecții privind populația fiecărei țări pornind de la un scenariu de referință și unul alternativ, luând în calcul factori precum fertilitatea, migrația și mortalitatea.

În scenariul de referință, populația globului în 2100 va fi de 8,78 miliarde de oameni, ca medie probabilă într-un interval cuprins între 6,8 miliarde și 11,8 miliarde de oameni, în funcție de evoluția parametrilor incluși în ecuație.

Potrivit aceluiași scenariu, în 2100 populația României va fi de 7,7 milioane de oameni, ca medie a unui interval cuprins între 5 milioane (cel mai pesimist caz) și 13,3 milioane de oameni (cazul optimist).

Populaţia Ungariei ar urma să scadă de la 9,73 milioane (2017) la 5,2 milioane în 2100, iar cea a Bulgariei de la 7,05 milioane în 2017 la 2,62 milioane în 2100.

Populaţia Chinei din 2017, de 1,4 miliarde, ar putea să se înjumătățească până la 730 milioane de oameni în 2100.

Invers, SUA ar putea înregistra chiar o creștere, de la 325 de milioane de oameni în 2017, la o proiecție de 335 de milioane în 2100.

Proiecţiile publicate în The Lancet sugerează că 23 de ţări vor asista la reducerea cu cel puţin jumătate a populaţiilor lor în comparaţie cu nivelurile actuale, printre acestea numărându-se Italia, Japonia şi Spania, state despre care se ştie de mult că au un nivel redus al natalităţii.

„Multe dintre populaţiile cu cea mai rapidă scădere vor fi în Asia şi Europa Centrală şi de Est”, se arată în raport.

Declinul populaţiilor din unele ţări ar putea fi compensat cu mai multe politici liberale de imigrare, care „ar putea ajuta la menţinerea dimensiunii populaţiei şi la creşterea economică, chiar şi atunci când fertilitatea scade”.

„Africa sub-sahariană va deveni cel mai probabil un continent din ce în ce mai puternic pe scena geopolitică, pe măsură ce populaţia sa creşte”, conform raportului.

Studiul publicat de The Lancet a fost finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.