Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, la patru ani de la deschiderea sediului central de la Târgoviște, a inaugurat sâmbătă, 24 noiembrie 2018, Sediul Zonal Suceava.

Sucevenii care au nevoie de rezolvarea unor cauze comerciale, dar și alte litigii civile,  pot apela și la Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat de la Suceava.

Printre avantajele pe care Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat le oferă justițiabilor se numără celeritatea și costurile reduse. Timpul de soluționare a oricărei cauze este de cel mult șase luni, dar sunt situații în care se poate da o decizie chiar după două sau trei săptămâni, dacă părțile ajung la o înțelegere. De asemenea, sunt avantajoase costurile reduse, confidențialitatea și flexibilitatea procedurii.

La festivitatea de deschidere a Sediului Zonal Suceava au fost prezenți factori de decizie locali, parlamentari, membrii ai unor organizații patronale, reprezentanții ai unor instituții sucevene, mediatori, avocați, auditori și nu în ulimul rând arbitri și membrii familiilor acestora.

Au luat cuvântul: Vlaicu Rodica – președintele Tribunalului, deputatul Emanoil Iuliu  Havrici, Marius Vătavu – președintele Filialei Suceava a Confederației Patronatul Român, Vasile Vargan – reprezentatul mediatoriilor suceveni, Doina Iacoban – proiectantul Centrului de Afaceri Club Bucovina, Liana Elefterie – reprezentatul Sediului Zonal Constanța al Tribunalului, Mihaela Ibanescu – reprezentatul arbitrilor din Sediului Zonal Suceava, Iulică Burticioiu – vicepreședintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

”Noi venim în sprijinul justițiabilului român, astfel încât să scurteze timpul de soluționare a cauzelor, să plătească mai puțin și să plece de aici cu certitudinea că hotărârea pe care a primit-o este una dreaptă. Acest sediu este cel de-al cincilea pe care noi îl inaugurăm și urmează în proxima perioadă să deschidem și în alte zone ale țării și în Italia, la Roma”, a declarat Rodica Vlaicu, președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, cu ocazia inaugurării Sediului Zonal Suceava.

”Am dorit să deschidem acest sediu în Gura Humorului, în orașul meu natal, pentru ca humorenii mei să poată apela la această procedură rapidă și cu costuri reduse atunci când sunt implicați în dispute civile. Îmi doresc tot ce este mai bun pentru concetățenii mei și de aceea le recomand cu toată încrederea arbitrajul” – a susținut Mihaela Ibanescu, arbitru în cadrul Sediului Zonal Suceava.

”Sediul Zonal Suceava pe lângă beneficile pe care poate să le aducă justițiabililor poate să contribuie la dezvoltarea orașului Gura Humorului, deoarece persoanele care vor veni să-și soluționeaze litigiile în cadrul tribunalului vor apela și la servicile hotelurilor, restaurantelor și magazinelor din zonă” – a arătat Iulică Burticioiu vicepreședintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Premergător inaugurării Sediului Zonal Suceava, în data de 23 noiembrie 2018, Asociația de Arbitraj Instituționalizat (pe lângă care funcționează Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat) a semnat un Protocol de colaborare cu Asociația Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din I.M.M. Suceava. Acest parteneriat are ca scop  susținerea reciprocă a intereselor celor două organizații, precum și soluționarea litigiilor în care sunt implicați membrii Asociației Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din I.M.M. Suceava  în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Sediul Zonal Suceava al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat  funcționează în cadrul Centrului de Afaceri Club Bucovina, situat în Gura Humorului, b-dul Bucovina nr. 174, județul Suceava.

 

  • Despre Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat

 

Tribunalul Permanent de Arbitraj Institutionalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat (alături de Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România și Editura Thalindra), potrivit dispozițiilor art. 616 Cod proc. civ.. Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 Cod proc. civ.. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic.Pentru a fi eligibil față de instanța statală de judecată, tribunalul a instituit o serie de avantaje, precum: confidențialitatea, celeritatea, costurile reduse, procedura flexibilă, posibilitatea dată parților de a-și alege arbitrii.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este competent să judece orice cauză civilă, cu excepţia celor care privesc drepturile asupra cărora părţile nu pot să dispună. Astfel, în cadrul tribunalului pot fi soluționate: litigiile între profesionişti (fostele litigii comerciale); litigiile de muncă; litigiile privitoare la dreptul proprietăţii intelectuale; litigiile din domeniul asigurărilor, litigiile referitoare la protecţia consumatorului; litigiile privind transferul dreptului de proprietate şi constituire de drepturi reale (contracte de vânzare-cumpărare, de arendă, ieşiri din indiviziune, partaje succesorale, partaje între foşti soţi şi lichidări de regim matrimonial, etc.); litigiile rezultate din raporturile de vecinătate; latura civilă din cauzele penale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.