Tradiția a rămas vie până astăzi, când actualul edil al comunei, Viluț Mezdrea, pe lângă evenimentele pe care le organizează el, are grijă și de ceea ce a preluat de la fostul primar.
Astfel, în prima seară de Crăciun, Casa de Cultură din comună, a devenit neîncăpătoare, cu o jumătate de oră înainte ca spectacolul să înceapă. De la gospodarii cei mai vrednici din comună, la fii ai satului stabiliţi în alte ţări şi până la turiştii veniţi să petreacă sărbătorile în Bazinul Dornelor, toți au dorit să fie prezenți la acest spectacol, devenit deja o tradiție. Cel care a dat startul acestui spectacol, a fost primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, cel care i-a asigurat pe cei prezenți, că vor petrece o seară liniștită și plină de emoție.
„Stimați oaspeți, de aproape, sau de departe, mă bucur că suntem împreună în această seară sfântă, aici la Poiana Stampei. Suntem la a xv-a ediție a acestui eveniment, cuprins și în calendarul cultural al evenimentelor ce au loc peste an la noi în comună, și pentru care am fost promovați anul trecut, ca sat cultural al României, câștigând locul doi la nivel național. Astăzi, demonstrăm încă o dată, că merităm acest titlu și că știm să ne păstrăm și promovăm, tradițiile și cultura. Trebuie să amintesc aici și de Ansamblul „Poienița”, cel care ne face mândri de faptul că suntem locuitori ai comunei Poiana Stampei. Îmi place mie să o spun, și nu de puține ori o fac, că mă prezint cu acest ansamablu oriunde, ca și cu o carte de vizită a acestei comune. Mă bucur că văd o sală a Casei de Cultură arihiplină, cum a fost de altfel, în fiecare an, iar asta înseamnă că ceea ce este frumos și pur, creștin și nealterat, știm să păstrăm foarte bine”, le-a transmis edilul comunei, Viluț Mezdrea, celor prezenți la frumosul eveniment.
După ce, cei doi preoți din comună au vorbit despre semnificația religioasă a Crăciunului, arta cântecului ,precum și frumuseţea portului tradițional, au fost aduse în fața spectatorilor prin Corul Școlii Gimnaziale din Poiana Stampei. Au urcat mai apoi pe scenă, grupul folk „Amy-M”, Corul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, Piatra Fântânele, Ansamblul folcloric „Coşnencuţa”, precum și Grupul vocal “Flori de pe Dorna”, coordonat de profesoara Dorina Paicu. Astfel, preț de câteva ore liniștea sufletească, starea de bine, dar și emoția au fost la ele acasă.
Ansamblul „Poieniţa”, ovaționat la scenă deschisă
Momentul cel mai așteptat al serii, a fost cel în care, membrii Ansamblului „Poieniţa”, și-au făcut apariția pe scena Casei de Cultură din comună. După ce a reprezentat cu cinste comuna, dar și Bucovina, la mai multe festivaluri din Focșani, Alexandria, sau Sala Radio din București, și a reușit să convingă publicul, obținând trofeul Festivalului Național al Datinilor și al Obiceiurilor de Iarnă de la Focșani, acest ansamblu a susținut și un spectacol de zile mari, acasă, la Poiana Stampei. Cum era și normal, artiștii au fost răsplătiți cu aplauze din partea publicului numeros.
Urături personalizate, momentul comic al serii
Spectacolul de la Poiana Stampei nu a fost lipsit nici de momente publicitare gândite de Petrică Chiforescu şi Neculai Rusu, cei care au adus zâmbetul pe buzele celor prezenți.
„Mă gândeam, așa în sine,
Dom’ primar, pentru mai bine, să mă angajezi și pe mine.
Mă îmbrac doar la costum, și-am să stau la poartă-n drum,
Să te-anunț pe tine, cine iese, cine vine.
Că de vine ceva rău, tu să fugi de la birou,
Doamne fer’ de-un atentat, de mine ești apărat.
Încă-o treabă-s om de bază, și-o să fiu mereu pe fază,
Sigur te interesează, să știi cine te votează”, acesta fiind doar unul din mesajele urătorilor.
Seara s-a încheiat cu un foc de artificii, distracția continuând cu un bal al gospodarilor.
Trebuie amintit faptul că spectacolul de la Poiana Stampei, a fost unul caritabil, banii strânși în seara de Crăciun, urmând a fi folosiți la reconstruirea bisericii din comună, monument istoric vechi de aproape 130 de ani, care a fost cuprins de flăcări pe 19 februarie 2015.
Lasa un raspuns