În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internațional, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății şi a fost propusă în 1991 ca răspuns la creșterea alarmantă a frecvenței acestei boli, care afectează în prezent peste 260 de milioane de persoane în întreaga lume. Pentru anul 2021, activitățile de celebrare pe plan mondial se vor desfășura sub sloganul „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?”.
La nivelul Centrului Antidiabetic Suceava sunt în evidența 33539 persoane cu diabet zaharat, din care 124 sunt copii. Doar în anul 2021 s-au înregistrat 1717 cazuri noi, din care 14 la vârsta pediatrică. La nivelul Spitalului Județean Suceava activitatea se desfășoară în cadrul Secției de diabet zaharat, singura de profil din județ, unde se efectuează internări continue și de zi. De asemenea există Cabinetul Ambulatoriu de diabet zaharat, care funcționează ca o structură centrală în cadrul Unității Județene de implementare a programului național de diabet zaharat.
Conceptul relației „medic-pacient”, care reprezintă nucleul în jurul căruia se desfășoară actul medical, pentru persoana cu diabet zaharat este abordat într-o altă lumină, în care se acordă importanța cuvenită ambelor părți. Medicul și pacientul trebuie să facă echipă, să fie de aceeași parte. Din păcate, pandemia de coronavirus a șubrezit și mai mult relația medic-pacient. Pe de o parte, bolnavii se tem să mai meargă la doctor din cauza noului virus, iar de cealaltă parte medicii se confruntă cu pacienți care nu cred în Sars-Cov-2. În contextul actual datorat pandemiei, viața noastră s-a schimbat în feluri în care nu ne așteptam, în special pentru pacienți, care trebuie să fie de două ori mai atenți la gestionarea bolii de bază, cât și să se adapteze acestor vremuri provocatoare.
Anul 2021 reprezintă centenarul de la descoperirea insulinei. Astfel o boală considerată mortală, a devenit compatibilă cu viața cvasi-normală în condițiile respectării indicațiilor de regim și tratament. Nicolae Paulescu este unul dintre acei oameni care merită recunoștință eternă. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în lume un procent de aproape 10% de persoane suferă de diabet zaharat. Datorită lui acești oameni încă trăiesc și suferința le este mai suportabilă.
Echipa medicală a Centrului Antidiabetic Suceava oferă cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei pacienților care se adresează Cabinetului Ambulatoriu din cadrul Spitalului Județean, indiferent de tipul de tratament urmat. În felul acesta se facilitează accesul la automonitorizare cât mai multor persoane – determinarea glicemiei este o componentă fundamentală a îngrijirii diabetului. DACĂ NU ACUM, ATUNCI CÂND? Centrul Antidiabetic Suceava este printre putinele centre din Romania nominalizate cu activități pentru pacienți cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, așa cum reiese din site-ul https://worlddiabetesday.org/
Uniți, comunitatea globală a diabetului are cifrele, influența și determinarea de a aduce schimbări semnificative, pe care le datorăm milioanelor de familii afectate de diabet și o datorăm moștenirii Paulescu.
Lasa un raspuns