Pe 26 mai avem alegeri europarlamentare, dar și un referendum pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.
Astfel, la intrarea în secția de votare, românii vor primi trei buletine de vot, care vor fi introduse în trei urne diferite: două pentru referendum și unul pentru alegerile europarlamentare. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, nu atrage nulitatea acesteia, a precizat Biroul Electoral Central.
Cele două întrebări din cadrul referendumului pentru justiție sunt:
– „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
– „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Despre cvorum și numărul exact de voturi necesar pentru validare
Conform legii, condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot. Sunt modificările aduse de PSD Legii referendumului şi intrate în vigoare în 2014.
La alegerile parlamentare din decembrie 2016, numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale a fost de 18.403.044.
Plecând de la această bază, înseamnă că referendumul anunţat de preşedinte ar avea nevoie de o prezenţă la urne de 5.520.913 români. Şi o decizie va fi luată cu 4.600.761 voturi.
La alegerile parlamentare de anul trecut, prezenţa a fost de 7.323.368 de alegători (39,49%), înclusiv cei care au votat prin corespondenţă.
Constituţia nu precizează, însă, cine şi în ce termen trebuie să pună în practică o decizie luată de popor la un referendum. De pildă, un referendum validat în 2009 – cel pentru Parlament unicameral cu cel mult 300 de mandate – nu a fost pus niciodată în aplicare.
Programul secțiilor de votare și urna mobilă
Pentru a vota la referendumul din 26 mai aveți nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Actul de identitate trebuie să fie valabil în ziua alegerilor.
Pe actul de identitate vi se va aplica o singură dată ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.
Secţiile de votare se vor deschide duminică, 26 mai, la ora 7 dimineaţa, iar cetăţenii îşi vor putea exprima opţiunile până la ora 21.00.
În cazul în care nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu puteţi vota la orice secţie, pe listele suplimentare. Românii aflaţi în străinătate pot vota în secţiile de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe.
Orice alegător poate opta să voteze pentru alegerile europarlamentare, pentru referendum sau pentru amândouă.
Operatorul de tabletă are sarcina de a informa toţi alegătorii cu cetăţenia română cu privire la această opţiune.
Prezenţa va fi înregistrată diferit pentru fiecare din cele două opţiuni, iar listele electorale folosite vor fi de asemenea diferite.
Cei care nu se pot deplasa la secția de vot pot cere urna mobilă acasă. Cererea scrisă trebuie făcută cel târziu cu o zi înainte de alegeri și trebuie însoțită de acte care să dovedească faptul că nu vă puteți deplasa.
Cât ne costă să răspundem la întrebările Referendumului
Potrivit Digi 24, bugetul consumat pentru organizarea referendumului pentru justiție este de 350.000 de euro.
Această sumă a fost folosită pentru printarea celor două buletine de vot pe care le vor primi, duminică, românii în secțiile de votare.
Suma este considerabil mai mică decât în mod obișnuit, pentru că restul infrastructurii de vot a fost oricum creată pentru a servi alegerilor europarlamentare pe care România are obligația să le organizeze în 2019, ca stat membru al Uniunii Europene.
Sondaj INSCOP: Referendumul va trece
Potrivit unui sondaj INSCOP publicat de euractiv.ro la data de 13 mai 2019, 39,2% dintre românii intervievați au declarat că vor merge la urne.
Comparativ, într-un alt sondaj dat publicității în luna martie 2019 doar 26,9% dintre românii întrebați și-au anunțat prezența la vot în mod clar. Atunci, însă, organizarea unui referendum pe justiție odată cu alegerile europarlamentare nu fusese decisă încă.
Lasa un raspuns