Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de creștinii ortodocși pe data de 30 noiembrie. Sfântul Andrei reprezintă o sărbătoare foarte mare, el fiind considerat ocrotitorul României deoarece a propovăduit Evanghelia și cuvântul Domnului pe aceste meleaguri.

Despre Sfântul Andrei se presupune că a trăit într-o peșteră cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, situată la 4 km distanță de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În 1944, peștera transformată în biserică a fost sfințită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. Trupele invadatoare rusești au distrus peștera și abia în 1990 a fost refăcută și redată culturii. Această biserică reprezintă un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși din România.

Această zi mai este cunoscută ca și Ziua Lupului, Sântandrei sau Noaptea Strigoilor. Potrivit legendelor populare din Moldova, Basarabia și Transilvania, Apostolul Andrei este descris ca un bătrân încununat de o lumină, căruia fiarele sălbatice i se supun.

Oamenii se feresc să lucreze ceva prin casă în această zi pentru ca lupii să nu le strice vitele și să ferească oamenii aflați la drum de primejdii. Activități precum pieptănatul, scosul gunoiului afară, datul de pomană sau cu împrumut trebuie evitate asemenea de Sântandrei. Cei care au ghinionul de a fi atacați  de lupi se vor transforma în vârcolaci.

Animalelor li se amestecă în hrană câte un fir de busuioc sau li se pune o picătură de aghiasma în apă. În trecut exista „descântecul sării”: un drob de sare descântat era îngropat în fata grajdului. El era dezgropat la primăvară de Sfântul Gheorghe când sarea era amestecată în hrana animalelor ca să le ferească de farmece.

De Sfântul Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifică luni ploioase cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile pentru recolta.

La fel se face şi cu grâul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.