Se crede că oul este un simbol al originii vieții. În Roma, când Maria Magdalena s-a întâlnit cu împăratul i-a dat o nuanță de ou roșu, simbolizând sângele lui Hristos. De atunci, a rămas tradiție pentru creștini să ofere de Pasti, ouă vopsite în roșu.

Românii se pregătesc, de regulă, pentru sărbătorile pascale făcând curățenie, decorând toată casă cu tot felul de accesorii și, nu în ultimul rând, vopsind ouăle pentru masa de Paște.

Vopsitul ouălor se face, potrivit tradiției, în Joia Mare, numită și Joia Patimilor. Acestea se vopsesc în general în roșu, dar sunt permise și alte culori. Roșul este cea mai folosită culoare fiindcă se spune că reprezintă sângele lui Iisus Hristos care a fost răstignit pe cruce. Mulți specialiști spun că vopsitul ouălor poate fi făcut și în Sâmbăta Mare.

Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Cum se fierb ouăle?

-Este important să nu fie scoase din frigider (să aibă temperatura camerei), timp de 2 ore înainte de preparare;
-În partea de jos, puneţi o bucată de tifon sau un prosop mic pentru a nu avea contact direct cu focul;
-Turnati peste ele apă rece,;
-În apă se pun 2 linguriţe de sare;
-Se fierbe la foc mic.
-Ouăle se fierb între 3 – 10 minute:
-Pentru ouă lichide, între 3 şi 6 de minute;
-Pentru ouă normale se fierbe 6-8 minute;
-Pentru ouă fierte tari – 8 până la 10 minute.

În apă se pune şi o  lingură de oţet, pentru a prinde culori mai bune. Alegeţi vopsea de calitate corespunzătoare, care este inofensivă.

Vopsirea ouălor folosind vopsea din comerț

Dacă alegi să colorezi ouăle folosind vopsea din comerț, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Într-un vas separat se adaugă vopseaua și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea. După ce ai preparat vopseaua, adaugă ouăle pe rând și lasă-le 1 minut în vopsea. Scoate-le cu atenție și așează-le pe o hârtie absorbantă, care să extragă excesul de vopsea. Pentru a obține un luciu perfect, unge ouăle cu o bucată de vată înmuiată în ulei .

Vopsirea ouălor folosind coloranți naturali 

În cazul în care vopseaua din comerț nu te încântă, poți apela cu încredere la câteva metode naturale care vor colora ouăle de Paște foarte frumos. Sfecla roșie și cojile de ceapă roșie reprezintă baza pentru o vopsea naturală, care te va ajuta să obții ouă ce vor fi apreciate de toți cei care îți vor trece pragul în ziua de Paște.

Vopseaua pe bază de sfeclă roșie se obține prin fierberea a două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă.  În amestesc se adaugă 2 linguri de oțet. După 4 minute de stat pe foc, în apa cu bucățile de sfeclă se adaugă și ouăle. După ce apa a dat în clocot, se lasă ouăle încă 4 minute și se scot.

Vopseaua din coji de ceapă roșie necesită mai mult timp pentru a fi preparată. Cojile de ceapă se lasă 12 ore la înmuiat într-un vas cu 4 litri de apă. În acest ametesc se mai adaugă 2 linguri de oțet și se fierb ouăle timp de 5 minute.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.