În cursul zilei de sâmbătă, 27 februarie, ciclistul amator Constantin Lucuţar, din Câmpulung Moldovenesc, a postat pe pagina sa de socializare un filmuleț video, în care se putea observa cum un utilaj TAF, cu indicativul 657, tractează dinspre Cabana Rarău spre Pojorîta, bușteni de diferite dimensiuni.
Ciclistul a explicat că, în TAF erau două persoane care tractau pe drumul județean 175B circa șase bușteni. Constantin Lucuţar a afirmat că: „în stilul ăsta TransRarău o să fie doar o amintire”.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, internat în spitalul Județean Suceava, a fost atenționat de către Constantin Lucuţar, și i-a cerut să se sesizeze. Nechifor a explicat că vor fi luate măsuri, iar în acest sens se va redacta o plângere care va fi depusă la poliție, împreună cu filmarea realizată de către ciclistul câmpulungean.
Consilierul președintelui Cătălin Ioan Nechifor, Teodor Sârghe, a afirmat că reprezentanții Direcției de Drumuri și Poduri din Consiliul Județean vor face demersurile necesare pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor implicați.
„Noi am avut o sesizare, alta decât cea de pe Facebook, prin care am fost informați cu privire la accesul pe drumul județean 175B cu niște bușteni, după care am vazut și filmulțul de pe respectiva rețea de socializare. Pot să vă spun că Direcția de Drumuri din cadrul Consiliului Județean Suceava va face o sesizare către poliție pentru a fi identificați cei care au folosit acel drum, cu un tonaj mai mare decât limita prevăzută și cu exploatare lemnoasă. Vom vedea dacă întradevăr erau autorizați de către Direcția Silvică Suceava să meargă pe acel drum și care este firma sau persoana care a exploatat masa lemnoasă. După cum se știe, drumul oficial este închis, iar barierele sunt la locul lor”, a declarat Teodor Sârghe consiler al preşedintelui Consiliului Judeţean.
Directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a arătat că Raia Mihai din Pojorâta împreună cu Bedruli Constantin proprietarul TAF-ului au mers și au tăiat ilegal dintr-o parcelă marcată, doi arbori rupți cu diametrul de 52 cm, respective 36 cm și având o lungime de circa 30 metri. Cei doi au produs o pagubă de 584.44 de lei, fiind sancționați de agentul constatator Cuciureanu Laurențiu, șef district, cu suma de 2.000 de lei.
În urma mediatizării acestui film, reprezentanții IPJ Suceava, prin purtătorul de cuvânt Ionuț Eupureanu, au precizat că polițiștii s-au autosesizat cu privire la respectivul incident.
„În baza imaginilor publicate în spațiul public, polițiștii s-au autosesizat privind un transport de material lemnos pe drumul cunoscut generic sub denumirea de «TransRarău» în zona localității Pojorîta. Astfel, în urma activităților desfășurate, a fost identificată persoana care a tăiat în mod ilegal mai mulți arbori de pe domeniul public fiind întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere ilegală, respectiv furt de arbori, iar cel care a transportat cu TAF-ul, proprietate personală, a fost sancționat contravențional în baza OUG 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice”, a subliniat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.
Chiar ieri au urcat câteva mașini pe drumul repesctiv, iar la sesizarea responsabilului din acea zona, turiștii au ignorat recomandarea și au mers mai departe.
„De multe ori cetățenii își asumă riscul de a urca până sus pe Rarău, în condițiile în care drumul are porțiuni de zăpadă sau gheață. Răspunderea pentru o eventuală tragedie pică tot în sarcina celor de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava”, a mai spus Teodor Sârghe.
Drumul TransRarău a fost recent modernizat de Consiliul Judeţean Suceava şi a devenit o adevărată atracţie turistică. Pentru că ajunge la altitudini de până la 1.400 de metri, drumul este închis circulaţiei rutiere pe perioada de iarnă.
TransRarăul, bătaia de joc a unor hoți de lemne
Drumul județean 175B, cunoscut sub denumirea de TransRarău, este închis circulației rutiere pe perioada iernii. Cu toate acestea, diferite firme sau persoane care activează în domeniul forestier, nu se dau în lături și exploatează buștieni, pe care îi tractează pe asfaltul care a fost turnat în urmă cu doi ani.
Lasa un raspuns