Similar modei, tendințele în materie de design interior vin și pleacă în mod regulat, fiecare nou an oferind ocazia de a face un bilanț al culorilor, materialelor, mobilierului și accesoriilor cu care să-ți înfrumusețezi locuința. 2023 aduce, pe de o parte, sobrietate și minimalism eclectic, însă revin în prim plan și elemente din designul anilor ‘70 ori ‘80. Iată, mai jos, trei tendințe pe care le poți integra anul acesta în designul locuinței tale, pentru o împrospătare a atmosferei.
Culorile îndrăznețe
În ultimii ani, culorile neutre, griul, cremul, bejul, albul, au dominat designul interior, mai ales în combinații cu lemnul brut. Anul acesta, mulți designeri mizează pe culori dinamice, vii, intense, pe contraste foarte marcante și pe nuanțe îndrăznețe. Este o revenire la stilurile retro, pop, iar unele dintre aceste culori pot spori buna dispoziție și starea de bine, pentru un interior confortabil. Exemple sunt portocaliul specific anilor ‘70, verdele salvie, albastrul Klein intens ori chiar indigo, rozul, roșul, galbenul și ocrul. Ca regulă generală, este indicat să alegi nuanțe care se asortează unele cu altele. Nu este nevoie să schimbi total culorile în casă, dar poți adăuga accente de culoare, cu accesorii ca pernele, păturile, perdelele și covoarele, dar și prin mici piese de mobilier, de exemplu, măsuțe de cafea, fotolii ori scaune de bar.
Pantone, specialistul mondial în culori, a ales drept nuanța anului viva magenta, un amestec îndrăzneț de roșu și albastru, care poate fi integrat cu ușurință în decor. Se asortează cu rozul pudrat, vișiniul, violetul, dar și cu nuanțele de cărămidă ori teracotă.
Astfel de culori puternice pot fi combinate cu alb, bej, maro deschis și lemn natural, care se regăsește în piese de mobilier, de la paturi și noptiere la dulapuri și mese, pentru un interior mai proaspăt și rafinat.
Legătura cu natura
Anul acesta, natura ocupă un loc important în designul interior. Este vorba despre plantele verzi, care pot înfrumuseța orice locuință. Acestea au capacitatea de a purifica aerul și pot crește nivelul de umiditate în interioarele prea uscate, unele chiar reducând nivelul de alergeni ce pot provoca diverse tulburări, precum ochii iritați, durerile de cap și gât ori oboseala.
Este recomandat să alegi plante care se potrivesc stilului tău de viață. Dacă nu te pricepi foarte bine la îngrijirea plantelor, trebuie să știi că există numeroase soiuri care necesită atenție minimă. Printre acestea se numără iedera, mușcata, ficusul de cauciuc, palmierul plat, syngonium și diverse tipuri de cactus. Nu ai nevoie de cunoștințe ample în materie de design interior, pentru a integra plantele verzi în atmosfera casei tale; alege-le pe cele care îți plac și ți se potrivesc.
Materialele naturale și organice
Prin adăugarea de forme organice și materiale naturale, cum ar fi lemnul, ratanul și răchita, granița dintre interior și exterior se estompează încet. Li se adaugă sticla, bumbacul și inul, care pot fi puse în evidență prin accesorii ce își pot găsi locul în toată casa.
Totodată, obiectele și mobilierul de culoarea teracotei au cunoscut o revenire. Teracota, utilizată de mii de ani pentru amenajarea și decorarea locuințelor, poate avea multiple forme și poate fi folosită pentru interior și pentru exterior: lămpi, vaze, vase decorative și diverse alte obiecte de decor, dar și podele – poți folosi teracota în numeroase moduri, pentru a-ți împrospăta casa.
Lemnul este o parte esențială într-o locuință, dar în tendințe, anul acesta, este cel de nuanță închisă. Poate fi folosit nu numai pentru piesele de mobilier, ci și pentru pardoseli, lămpi sau veselă.
În materie de design interior, fiecare an vine cu doza sa de noutate și originalitate, dar și cu elemente din alte decenii, care pot fi puse în centrul atenției, pentru un interior plăcut.
Sursa foto: Shutterstock
Lasa un raspuns