Evident, nimeni nu își dorește să audă diagnosticul de diabet. Diabetul este o boală cronică ce trebuie gestionată cu multă atenție, deoarece îl expune pe pacient la o mulțime de alte boli și complicații. Adeseori, organismul trage numeroase semnale de alarmă că lucrurile nu funcționează cum ar trebui. Iar concentrația de trigliceride serice este unul dintre ele. 

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt un tip de grăsimi folosite de organism pentru a depozita excesul de energie (calorii) în țesuturile adipoase. Analiza pentru trigliceride serice face parte din profilul lipidic al unei persoane, alături de colesterolul total, colesterolul HDL și colesterolul LDL; profilul lipidic este o analiză de rutină pe care toată lumea ar trebui să o repete o dată la fiecare 5 ani.

Determinarea valorii trigliceridelor îl ajută pe medic să stabilească gradul tău de risc de a dezvolta boli cardiace, ateroscleroză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. 

 

Care este legătura dintre trigliceride și insulină?

O valoare crescută a trigliceridelor serice nu determină diabet, în schimb, este un semnal de alarmă că procesul de transformare a alimentelor în energie nu funcționează corect. 

În mod normal, organismul sintetizează insulina care este implicată în metabolizarea glucozei din sânge de către celule. Celulele transformă glucoza în energia necesară pentru funcționare. Tot insulina ajută organismul să folosească trigliceridele din depozitele adipoase pentru producerea de energie.

Atunci când trigliceridele serice sunt crescute, ele indică un exces de carbohidrați în alimentație și o problemă denumită rezistență la insulină. Rezistența la insulină înseamnă că celulele care ar trebui să răspundă la stimulul produs de insulină și-au pierdut sensibilitatea față de acest hormon.

Dacă celulele care folosesc glucoza își pierd sensibilitatea la insulină, moleculele de glucoză nu mai pot pătrunde în interiorul lor pentru a fi folosite ca sursă de energie. Prin urmare, glucoza se acumulează în sânge. În paralel, organismul sintetizează cantități din ce în ce mai mari de insulină, ca să reușească să obțină un răspuns din partea celulelor consumatoare de glucoză. Tot acest mecanism te aduce cu un pas mai aproape de diabetul de tip 2.

Prediabetul

Glicemia – concentrația de glucoză din sânge – se măsoară după o pauză alimentară de minimum 6 ore. Dacă glicemia este mai mare decât normalul, dar nu suficient de mare încât să se poată vorbi de diabet, este foarte probabil să ai prediabet. Asta înseamnă că se impune urgent să faci modificări serioase în alimentație și la stilul tău de viață, ca să eviți să dezvolți diabet de tip 2. 

Pentru a încetini sau a opri evoluția de la prediabet la diabet de tip 2 este nevoie să reduci glicemia, trigliceridele și colesterolul. 

Diabetul

Dacă glicemia ta crește suficient de mult și depășește un anumit prag, medicul îți va pune diagnosticul de diabet. În timp, pot apărea o mulțime de complicații ale bolii, care îți scad calitatea vieții și îți cresc riscul de deces prematur. Din fericire, nici în acest moment nu este prea târziu să intervii. Medicația și schimbarea stilului de viață te pot ajuta să îți menții calitatea traiului la un nivel bun.

Cum previn și tratez rezistența la insulină (prediabetul)?

Atunci când te confrunți cu o creștere a rezistenței la insulină sau cu prediabet, situația este reversibilă. Medicul specialist va face câteva recomandări pe care este foarte important să le respecți ca să îți reduci riscul de a dezvolta diabet:

  • Să scapi de kilogramele în plus, până ajungi la o greutate normală pentru înălțimea ta;
  • Să incluzi în rutina săptămânală un program de exerciții fizice;
  • Să faci tot posibilul ca să reduci nivelul de stres;
  • Să te odihnești un număr suficient de ore pe noapte;
  • Să consumi o cantitate mai mare de fibre solubile (legume, ovăz, semințe de in, portocale);
  • Să consumi o cantitate mai mare de fructe proaspete;
  • Să reduci consumul de carbohidrați, zahăr, dulciuri;
  • Să eviți grăsimile trans (produse de patiserie, fast-food).

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.